Трябва ли майките да работят или да останат с децата на пълен работен ден?

Всъщност значението и задълженията да бъдеш майка претърпяха голямо обрат през миналия век. Трябва ли майките да работят или да останат с децата на пълен работен ден? Оставянето на бебето да плаче белязва ли го или го укрепва? Трябва ли майките да бъдат хвалени само за това, че са майки? Кои са петте неща, които са се променили в майчинството?

1. Повече майки работят извън дома...

През 50-те години на миналия век само 19 процента от майките с малки деца са работили извън дома. Към 2008 г. повече от 60 процента от майките с деца под 6-годишна възраст са били работещи, според Бюрото по трудова статистика.

2. … Но те също така прекарват повече време с децата си

Майките (и татковците) всъщност прекарват повече време с децата си днес, отколкото в миналото. Според проучванията на Pew за използване на времето през 1965 г. майките са прекарвали 10 часа седмично в грижи за децата си, докато бащите са прекарвали нищожните 2,5 часа в грижи за децата си. Към 2011 г. майките прекарват 14 часа седмично в грижи за деца, а татковците - седем. Увеличението идва въпреки факта, че времето на майките, работещо извън дома, скочи от средно осем часа на седмица през 1965 г. на средно 21 часа на седмица през 2011 г.

3. Майчинството е "приватизирано"

Тъй като притесненията на майките се промениха, промениха се и нагласите за това как да се решават проблемите с родителството. В края на 1800 г. и началото на 1900 г. съветите за отглеждане на деца се фокусират върху хигиената. 

Детското бюро на САЩ, създадено през 1912 г., получава 125 000 писма годишно от майки, търсещи съвет, каза Голдън. Голяма част от съветите на правителството бяха за повишаване на общественото здраве и намаляване на детската смъртност.

Вижте повече във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.