То било с остра вирусна инфекция

6-годишно дете в критично състояние беше транспортирано с военния правителствен „Спартан”. Причината – усложнения след грип и прекарана скарлатина. От болницата в Бургас, където било настанено за лечение, поискали съдействие от здравното министерство  и в следобедните часове детето бе прието в реанимацията на „Пирогов”.

То боледувало от шарка в началото на февруари. Преди 2 дни отново вдига температура и от болницата в Бургас установяват, че е с грип. Но състоянието му бързо се влошава и развива пневмония. Именно групата на подрастващите е сред най-уязвимите към развиване на усложнения след грипа, предупреждават педиатрите.

„Ларинготрахеити, тежки пневмонии може да има с дихателна недостатъчност. Заболяване като грипа е изключително агресивно спрямо нашия имунитет. Понякога при деца, които имат склонност към ушни инфекции, включваме и антибиотици”, коментира педиатърът Тодор Тодоров.

Превозиха със „Спартан” дете за лечение в Словения (ВИДЕО+СНИМКИ)

Данните на Националния център по заразни и паразитни болести обаче показват, че разпространението на грипа постепенно намалява. Включително сред учениците, при които до последно кривата вървеше нагоре. Тенденция, която се усеща и в лечебните заведения.

„През последния месец отделенията ни бяха ежедневно натоварени с пациенти с различни по тежест и вид усложнения от грип. Последната седмица може би има леко отстъпление”, каза д-р Иван Делчев, специалист УНГ.

И ако пикът на грипната епидемия вече е в миналото, то тепърва сред боледувалите може да се проявят усложнения, смятат специалистите.

„Следващите 3 седмици  ще наблюдаваме усложненията от грипа. Това са възпаление на ушите при децата и на синусите при възрастните”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

„На всеки десет души, болни от грип, един прави бактериална придобита в обществото пневмония. Сменя се характера на кашлицата – появяват се храчки, болки и тежест в гърдите. В такива случаи трябва да се потърси лекарска помощ и да последва лечение с антициотици”, каза още Кантарджиев.

Съветът на лекари и вирусолози е да се засили приемът на витамини, имуностимуланти, както и да прекарваме повече време на чист въздух.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.