Парчето е в колаборация с „Мистерията на българските гласове"

Влади Ампов-Графа с нова песен и клип, създаден с помощта на изкуствен интелект. Парчето се казва „Вековна гора“ и е в колаборация със световноизвестния народен хор „Мистерията на българските гласове".

В студиото на „На кафе“ Графа сподели, че песента ще бъде част от новия му албум, който ще носи същото име и предстои да излезе през май.

„Вдъхнови ме една джаз композиция в подобен ритъм и се запитах защо да не направя поп песен. Много съм щастлив, защото се получи нещо различно. До момента аз самият нямам подобен текст“, разказа той за песента.

"ТУК И СЕГА": Графа за любовта към музиката и музиката на любовта

„Не бих казал, че посланието е патриотарство. По-скоро е искреност, която аз чувствам за нашата страна и това, което е около нас - нашата природа. Песента не е обвързана с конкретни каузи. Музиката и думите се изляха на едни дъх“, добави още певецът.

Графа сподели повече и подробности и за видеото към парчето, което е направено с помощта на изкуствен интелект.

„Режисьор на видеото е Драго Шолев. Той, заедно със Zographic Films правиха това видео близо 2 месеца. Изкуственият интелект всъщност е подизпълнителят на Драго. Това, което е в душата и главата на режисьора, е най-важно. Самият той беше подредил какво точно иска да има във видеото. След това започна една денонощна работа - кадър по кадър по неговия сториборд изкуственият интелект правеше образ по образ“, разказа той.

И призна, че нещата не са се случвали от първия път. „Идеята на режисьора е една, а пък изкуственият интелект си вижда изображенията по свой собствен начин. Така започна една много странна комуникация между човек и изкуствен интелект. Използвани са 6 различни AI инструмента, както и още 4 програми. И все пак този проект нямаше да бъде възможен без намесата на човека, в случая - Драго Шолев“, добави Графа.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.