"Булгаргаз" трябва да отговори защо продава газ на 10% по-висока цена от тази на закупуване, приписвайки си висок марж, каза журналистът

Лидерите на ЕС и ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард се срещнаха в опит да уверят пазарите, че банковият сектор в еврозоната е стабилен и може да устои на сътресения, след като акциите на европейските банки се сринаха.

Бързаков: Банковите проблеми в САЩ и Швейцария няма да повлияят на България

По думите на икономическия журналист Йордан Бързаков опасност за българската банкова система няма. "Тя е свръхликвидна и има големи буфери. Дори евентуална рецесия в Европа ще се усети леко у нас. България трябва рязко да свие разходите си в предстоящия бюджет и разумно да управлява приходите си. Влизаме в спирала на безсмислени харчове. Трябва да се ограничат компенсациите", смята Бързаков.

Според него "Булгаргаз" трябва да отговори защо продава газ с 10% по-висока цена от тази на закупуване, приписвайки си висок марж.

"Масов колапс на банки е най-лошият хипотетичен вариант. Събирането на лидерите на ЕЦБ и ЕС има успокояващ ефект за пазарите и инвеститорите. В източната периферия на Съюза страните имат сериозни фискални проблеми. Забавянето на растежа до 3% не е нещо шокиращо, вдигането на лихвените проценти показва това. Целта на затягане на паричната политиика е забавяне на икономическата активност и сваляне на инфлацията", коментира още Бързаков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.