Рецесия може да има през последните две тримесечия на 2023 г., но тя ще бъде лека

В понеделник следобед пазарите се нормализираха, инвеститорите повярваха, че финансова криза няма да има. В еврозоната притеснения за банките няма, както и в България. Рецесия може да се появи през последните две тримесечия на 2023 г., но тя ще бъде лека. Това каза журналистът Йордан Бързаков за "Твоят ден".

По думите му в Швейцария обаче нещата не стоят така. "Изкупуването на Credit Suisse от UBS създаде гигант, който трудно ще бъде контролиран. Общата стойност на двете банки ще бъде над 1,5 трилиона швейцарски франка - два пъти повече от стойността на цялата швейцарска икономика", разкри той. 

Как реагираха пазарите на проблемите на Credit Suisse

Според него паниката от САЩ се е прехвърлена в Швейцария, но фалитите на Silicon Valley Bank и Credit Suisse нямат пряка връзка.

"Credit Suisse е многократно глобявана от финансовите органи, имаше много скандали и проблеми, смени на ръководителите. Сегашните проблеми започнаха преди фалита на американската банка - преди три месеца. Депозитари изтеглиха милиарди и загубата на ликвидност е била твърде голяма", обясни Бързаков. И допълни, че при всички положения у нас ще има орязване на разходи.

"По-скоро ще се режат пари на министерства, отколкото на пенсионерите", смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.