Здравният министър и представител на Leonardo S.p.A размениха протоколите

Държавният авиационен оператор предлага България да закупи още два хеликоптера за медицинско спасяване с пари от държавния бюджет. Според генерал-майор Златко Златев те трябва да са по-големи от поръчаните от италианската компания Leonardo и да предоставят допълнителни възможности за гасене на пожари в планината. Новината идва в деня, в който здравните власти седнаха на една маса с новите си италиански партньори, за да си разменят подписаните договори за шестте хеликоптера.

Държавата търси под наем два медицински хеликоптера

Въздушните линейки по сключения договор трябва да бъдат доставени в България поетапно, като последният се очаква през 2026 година.

„Компанията ни ще се справи със сроковете, които поставихме за доставка на шестте хеликоптера, колкото и трудна да е тази задача. И ще бъдем до вас при първата доставка, за да сме сигурни, че вашите екипажи ще знаят как да използват всички възможности на въздушните линейки”, каза старши вицепрезидентът на Leonardo S.p.A. за Европа, Близък Изток и Азия Андреа Миртето.

Снимка: БТА

На свой ред, Меджидиев се обърна с още една молба към своите нови партньори. „В момента започваме процедура по изграждане на хангари, ще помоля, ако имате тази възможност, да дадете идейни хангарите, с които вие разполагате в Италия, за същия модел хеликоптери, за да може да улесним нашата процедура”, поиска здравният министър.

Междувременно, вече 20 медицински специалисти са заявили желание да са част от екипажите на въздушните линейки. Освен да обучат лекари и медицински сестри, приоритет на здравните власти е да осигурят площадки за кацането на шестте хеликоптера.

„Предполагам, че цената ще е под минималната за Закона за обществените поръчки. Тоест, няма да се прави обществена поръчка и нещата ще се случат много по-бързо”, заяви командирът на Държавния авиационен оператор майор Златко Златев.

Той обаче предлага на здравния министър да се подсигурят още две въздушни линейки със средства от бюджета. Такива е възможно да се заделят до края на годината.

„Ако говорим за истинско планинско спасяване, подготвил съм докладна записка, има разбиране от Министерството на транспорта да бъдат закупени два вертолета, които да са по-големи, и да бъдат закупени, дори и втора употреба, и да изпълняваме полети по търсене и спасяване”, уточни командирът на Държавния авиационен оператор.

Снимка: БТА

Доставките на другите хеликоптери в България се предвижда да бъдат поетапно до 2026 г., като през следващата година се очакват още два хеликоптера, през 2025 г. – следващите два, а през 2026 г. – последният, шести хеликоптер. Цената на машините е 113 438 000 без ДДС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.