Евакуираните около 60-70 български граждани са основно медици и хуманитарни работници

Редица държави евакуираха своите дипломати и други служители от Судан. Сред 12-те граждани от други страни, които Саудитска Арабия е евакуирала заедно с 91 свои сънародници, има и българи, съобщи саудитското МВнР. 

Нашите сънародници са достигнали безопасно до Джеда. Евакуираните около 60-70 български граждани са основно медици и хуманитарни работници към международни организации.

Боевете в страната продължават, въпреки обявеното на няколко пъти примирие. След преговори с двете враждуващи страни, Съединените щати договориха 6 самолета да кацнат в Хартум, въпреки че летището е затворено. На тях са се качили дипломати и семействата им от Съединените щати, Великобритания, Франция и Китай. По-рано Саудитска Арабия евакуира свои граждани с кораби от източния град Порт Судан. От Хартум се опитват да избягат и хиляди мирни жители, но пътищата не са безопасни, а всички видове транспорт станаха непосилно скъпи за хората от една от най-бедните страни в света.

СЗО: Над 400 убити и 3500 ранени в сраженията в Судан

"Билетите на тази автогара са много скъпи. Пристигнах сутринта и цената до моя град беше 12 щатски долара. Когато бях готов да тръгна, същият билет вече беше над 40 долара. И това е ако платиш на автогарата, ако плащаш в автобуса, искат и повече. Ситуацията е много сериозна", споделя местен гражданин. "Изпитваме недостиг на храна и вода. Токът спря преди три дни. От събота няма и вода, хората разчитат на кладенци. Положението в Хартум остава лошо", съобщава журналистът Мохамед Алмаки.

Журналистът Оля Ал Ахмед е от българо-судански произход. Поддържа връзка с близките си и с част от българите, живеещи в Хартум. Казва, че евакуацията към момента е почти невъзможна. „Самите списъци с наши сънародници са готови, но летището е напълно поразено, даже един взривен самолет имаше на пистата. Летището е неизползваемо. Всички пътища в момента в Судан са блокирани от военни”, коментира той. Според разкази на сънародниците ни там, в града цари пълен хаос.

Хартум е и пред хуманитарна катастрофа. „Без ток. Къщите, които са по-бедни, нямат агрегат. Спира ти комуникацията, спира ти телефонът и интернет - откъснати от света. Без вода питейна и без храна. Леля ми преди малко ми показа последните им две туби с нафта. Като им свършат не могат да си заредят агрегата”, каза още Оля Ал Ахмед.

Темата в предаването „На фокус” коментира и журналистът Георги Милков. Той многократно е бил в Судан като журналист, за да отразява събитията в страната. По думите му сегашният конфликт е един от най-ожесточените и с най-много цивилни жертви. „Конфликтът там е много сериозен. Изключително зверски сблъсък между военните в страната. Проблемът е там, че и двете страни са достатъчно въоръжени, и двете страни са подкрепяни от чужбина, като в този случай външните сили са заложили едновременно и на двамата”, твърди той. Конфликтът може да се реши само с натиск отвън, смята журналистът.

 

МВнР изпрати официална позиция по казуса:

Министерството на външните работи на Република България е предприело необходимите мерки и прави всичко възможно, в координация с партньорите си от Европейския съюз, за безопасната евакуацията на българските граждани в Судан.

Ситуационният център на МВнР и посолството на Република България в Кайро търсят и предлагат на нашите сънародници различни възможности и маршрути за евакуация по въздух и по суша. Поддържа се постоянен денонощен контакт с всички българи и се предоставя пълна информация за наличните възможности и обстановката по сигурността.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.