До седмица ВСС открива процедура за избор на нов обвинител номер едно

България вече има нов главен прокурор, макар и временно назначен. Борислав Сарафов, който влезе в открита война с началника си Иван Гешев, днес официално зае неговата позиция. Промяната се случи за броени дни - от понеделник, когато ВСС отстрани Гешев, през указа на президента вчера, до днес, когато пак ВСС посочи кой да поеме позицията до официалния избор на нов главен прокурор.

Първата работа на Борислав Сарафов беше да поиска оставките на всички останали заместници на предшественика си.

Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ длъжността главен прокурор

Точно пет дни отне на Висшия съдебен съвет да отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор и да избере Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността „обвинител номер едно”. Всичко това със скандали по процедурни въпроси. Днес кадровиците влязоха в схватка кой трябва да избере временно изпълняващия - Прокурорската колегия или Пленумът. След това не бе ясно по какви критерии ще се оценяват заместниците. С най-дълъг стаж като заместник на Иван Гешев е именно Борислав Сарафов - 3 години и половина. Най-много стаж като обвинител пък има Даниела Машева. В крайна сметка изборът е Сарафов.

С 8 гласа „за” от общо 9, Прокурорската колегия избра шефа на Следствието Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор. А той направи първите си заявки.

„Да помагаме на прокуратурата да се почисти от лоши практики, които бяха ясно показани на обществото в последния месец. Както отвътре, така и навън”, заяви Борислав Сарафов.

Той ще ревизира дейността на предшественика си Иван Гешев.

„Не казваме нищо за депутатските имунитети - дали са обосновани, дали са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците, това ще бъде преценено тепърва. Ще трябва да се назначи ревизия какво е свършено по тези дела”, каза Сарафов.

Сарафов: Още днес ще предложа подмяната на всички зам.-главни прокурори

Подкрепа той потърси основно сред колегите си.

„Надявам се на подкрепа от министъра. Прокуратурата трябва да работи в полза на обществото и гражданите, а не за личния интерес на главния прокурор, който и да е той, или на местните сатрапи по места”, заяви Сарафов.

Още в първото си изявление като главен прокурор, той поиска оставките на всичките заместници на Иван Гешев.

„Тъй като те показаха своята привързаност, лична привързаност към г-н Иван Гешев, не считам, че настоящите заместник-главни прокурори, без изключение, могат да бъдат отделени от г-н Иван Гешев. Те не могат да останат и изпълняват длъжността си”, каза Сарафов.

Изборът му не мина без скандал сред кадровиците от ВСС. Заради процедурата, по която това да се случи.

„Няма никаква житейска, а и правна логика да бъде избиран само от Прокурорската колегия. Назначавайки се това лице от Прокурорска колегия, всъщност означава да се замени волята на Пленума”, смята Атанаска Дишева от Съдийската колегия.

„Най-близката процедура, която може да се приложи по аналогия, това са случите, в които избираме изпълняващ функциите на съответен административен ръководител на орган на съдебна власт, в случая на Прокуратурата и затова приехме, че Прокурорската колегия е компетентна”, заяви Калина Чапкънова от Прокурорската колегия.

До седмица Висшият съдебен съвет ще открие процедура по избора на нов главен прокурор. Надеждите са този път кандидатурите да са повече от една, като и министърът на правосъдието да се възползва от правото си на номинация.

„Не ни е най-голямото желание още веднъж да правим процедура за избор на главен прокурор, казвам ви го, и това е становището и мнението на голяма част от колегите от Съвета. Но ако не направим, ние нарушаваме закона”, каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Възможно е, прогнозират кадровици, и да няма нито една издигната кандидатура за следващ обвинител номер едно.

До днес Борислав Сарафов беше началник на Националната следствена служба и заместник на Иван Гешев в главната прокуратура. Явната война между двамата избухна след взрива до колата на Гешев и думите на Сарафов, че Гешев го е подвел, за това, че в този момент е бил със семейството си. Последваха взаимни обвинения в опити за манипулиране и намеса в определени дела, искане всеки от тях да си подаде оставката. Като заместник- главен прокурор, Борислав Сарафов беше редом до останалите заместници -  Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева И Пламена Цветанова. Две от тях днес си подадоха оставките.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.