Темата коментираха Емануил Йорданов, Силвия Стойчева, Диана Стоева и Жаклин Йончева

Трябва ли да има законови промени, за да спре насилието над жени у нас? Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, Силвия Стойчева – една от организаторките на протестите, Диана Стоева, която е приятелка на убитата и намерена в куфар преди години Евгения Владимирова, както и Жаклин Йончева – жертва на домашно насилие в миналото.

Протести в десетки градове заради жестоко малтретираното 18-годишно момиче (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Общественият договор с изпълнителната и правосъдната системи е счупен. Стигнали сме момента, в който трябва да разберем, че шамарът не е просто шамар”, категорична беше една от организаторките на масовите протести в понеделник Силвия Стойчева. По думите ѝ обществото трябва да бъде нетолерантно към всякакъв вид агресия.

Жената призова депутатите да прекъснат ваканцията си и да поправят закона, в който, според Силвия, има много пробойни.

Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов промени в закона не е добре да се правят под въздействието на емоции. „Що се отнася до упреците към съда – мисл        я, че в случая те са твърде преждевременни. Много малко хора забелязват факта, че съдът е накрая на събитията, а не в началото. Преди съда има семейство, училище, църква. Всички те къде са?”, коментира той. Йорданов обаче беше категоричен, че обезобразяването, каквото несъмнено има в случая, се квалифицира като средна телесна повреда.

Жената, алармирала за насилието над 18-годишно момиче, получила заплахи за живота си

Диана Стоева е приятелка на убитата и намерена в куфар преди години Евгения Владимирова. Тя сподели, че бащата на съпруга на жертвата, който е съучастник в жестокото убийство, е пуснат на свобода под парична гаранция. По думите на Диана това е пропуск в законодателството и трябва да бъде променено.

Жаклин Йончева също стана жертва на домашно насилие. Тя разказа историята си преди месеци в ефира на „Здравей, България”. На Нова година тя приела поканата на бившия си партньор да празнуват заедно. Впоследствие беше заключена в дома му, малтретирана и само присъствието на детето им може би е предотвратило евентуален фатален край. Жаклин е категорична, че законът трябва да бъде променен.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНАТА АГРЕСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК