Междувременно в Кресна искат извеждане на стадо извън територия на село Влахи

Над 20 са кандидатите за животновъди, постъпили в Първата Академия за овчари. На заниманията присъстват и осем деца. Хората, желаещи да изучат овчарската професия и да възстановят забравени традиционни практики, са обединени в инициативата "По Тодорови кошари". На обучението ще се представят и нови знания при отглеждането на животни, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. 

Всеки от четирите обучителни сезона в Академията за овчари "По Тодорови кошари" предвижда запознаване с историята на автохтонните (първичните) породи в страната. Кандидатите ще се учат как да направят кошара, да водят животните на паша, да доят овцете, да почистват пасища и да усвоят традиционни практики в животновъдството.

За практическите занимания е осигурено смесено стадо от две автохтонни породи – каракачанска овца и планинската дългокосместа коза. Те не само оцеляват при трудни условия, но и дават необходимото количество истинска и ценна храна за нас хората. 

Традиционните местни породи домашни животни са част от биоразнообразието и ценен местен генофонд, изтъкват организаторите на Академията. Днес автохтонните породи животни в България са редки и изчезващи, а все по-малко са стопаните, които ги отглеждат. Каракачанската овца, която се отглежда по нашите земи от времето на траките, е устойчива към сурови климатични условия, към болести и инфекции и има силен имунитет.  Заедно с планинската дългокосместа коза, двете автохтонни породи играят важна роля в поддържането на баланса на екосистемите в планинските райони у нас. Съществуването им днес е белег за опазването на националните съкровища на генетичното разнообразие, а съхраняването им е заслуга на неколцина, отбелязват организаторите.

На село вече не е модерно да се гледат животни? Фермери и общинари от Кресна в лют спор

И докато се провежда тази Академия животновъдът Сидер Седевчев, който над 20 години отглежда редки български породи овце и кози в кресненското село Влахи, обмисля протест срещу решение на Общинския съвет в Кресна. Решението е от 7-ми юли и задължава Сидер Седевчев да премести своите стада, които сега са в селото. Решението е според Наредба за отглеждане на селскостопански животни и в него пише, че стадата трябва да бъдат преместени извън територията на селото в срок до 30 дни, считано от 10-и юли.

Повече от 20 години Сидер, заедно с брат си и съпругата си отглеждат във Влахи стари български породи - каракачанска овца и калоферска коза. Семейството е изградило и образователен център, в който посетителите могат да научат много и интересни факти за едрите хищници, които се срещат в района. Според Сидер няма нито законова, нито морална причина той да премести стадата си. 

Източник: БТА, Екатерина Тотева