Престъпната група бе разбита в началото на седмицата

Българки са били сред експлоатираните жени в гръцкия „завод за раждания” на остров Крит. Става дума за незаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки и привидни инвитро процедури в центъра за инвитро оплождане в град Ханя. Скандалът разтърси Гърция, а сред десетките жени, открити в центъра, има и наши сънароднички.

15 българи, работили в колцентрове у нас, имат Европейска заповед за арест

Българките са жени от ромския произход в затруднено финансово положение. Те са откривани чрез посредници на място и уговаряни с парични суми, за да станат сурогатни майки. Според непотвърдена официална информация, в клиниката е работила и българка-медицинско лице, която е контактувал основно с българките, които са карани директно от България на остров Крит с придружители.

МАЩАБНА АКЦИЯ НА ЕВРОПРОКУРАТУРАТА: Разбиха група за търговия с луксозни коли и пране на пари

Седем часа продължи днес разпитът на 73-годишният гинеколог, основател и управител на инвитроклиниката в Ханя на остров Крит, който е обвинен за незаконни осиновявания и трафик на бебета.

Той беше арестуван заедно с други 8 души на 8 август по време на акция на гръцката полиция.

Двама българи са осъдени на общо 20 години затвор за банкова измама в Солун

Сред задържанията има и бременна жена, както и майка с пеленаче на 9 дни, което трябвало да бъде продадено в Северна Гърция.

Арестуваните са обвинени в трафик на хора, посредничество при осиновяване на непълнолетно дете, покупко-продажба на генетични материали или оплодени яйцеклетки, фалшифициране на данни от медицинско досие, с цел финансова облага, фалшиви медицински свидетелства, предназначение за съдебна употреба, както и фиктивни бракове и измама.

Сред десетките жени, които са били експлоатирани от престъпната група, като сурогатни, майки, донори на яйцеклетки срещу заплащане, има и българки, които живели заедно с грузинци в стара къща в центъра на град Ханя.

В общо 14 къщи са били укривани жертвите и охранявани от членове на престъпната организация.

Установено е, че в няколко случаи една и съща вербувана жена е била използвана първоначално в търговията с яйцеклетки, а след това и като сурогатна майка.

Услугата за сурогатно майчинство е варирала от 70 до 120 хиляди евро, от които 70% се предполага, че била нетната печалба на групировката.

Репортер: Бойка Атанасова