Това разпореди енергийният министър Румен Радев

Габрово без парно през зимата. Топлофикацията в града е заплашена да остане без лиценз и да спре да работи. Причината - замърсяване на въздуха и лошо снабдяване. Властта започва проверки и обещава мерки за компенсиране на хората, които ще трябва да се топлят по друг начин.

Румяна Дамянова е сред 4000-те хиляди абонати на Топлофикация - Габрово. Признава, че през последната зима е разчитала повече на електрическите печки, отколкото на радиаторите вкъщи.
„Повече топлят радиаторите, отколкото помещенията, нямаше парно. Сметка 100 лв. и миналата година я плащам същата, а пък никакво отопление. Всички започнаха да си слагат климатици и не се надяват тази година да има парно”, каза Румяна Дамянова.

Експерти: 900 млн. евро е преквалификацията на работниците в тецовете, ЕК ни дава 1,2 млрд. евро

Поради тази причина, редица хора се отказали от услугите на дружеството, разказват местните. Съмнения има и че ТЕЦ-а замърсява въздуха. 
„Нямам представа какво ползват като материали да горят, но имаше дни, когато са зацапани колите. То и по снега си личи”, разказа жител на Габрово.

Според кметът на Габрово, въпреки разговорите дружеството все още не може да представи ясен план за следващия сезон. „Последният сезон се оказа последната капка на търпение, хората стояха на студено, дишаха мръсен въздух и плащаха алтернативни сметки, за да се отопляват”, заяви Таня Христова.

България изпраща хуманитарна помощ заради разрушената язовирна стена на ВЕЦ „Каховка“

Заради това държавата запретва ръкави и започват проверки, увери Министъра на енергетиката. А регионалната инспекция многократно е констатирала нарушения.
„Съгласували сме такава проверка заедно и с КЕВР, имаме тяхната подкрепа, което поставя възможностите за отнемане на лиценза на това дружество”, каза Румен Радев, министър на енергетиката.

„РИОСВ многократно е прилагала глоби до март, когато принудително затворихме въглищната инсталация”, каза Юлиян Попов, министър на околната среда и водите.

За да няма ощетени управляващите готвят екшън план и ще извадят средства от държавната хазна. 
„Министерство на финансите и министерство на енергетиката са направили оценка, че 4109 битови абоната, разликата между това, което трябва да заплатят спрямо това, което са заплащали използвайки услугата на Топлофикация възлиза на милион и 300 до милион и 500 хил. лв., които ще бъдат осигурени чрез общината”, посочи Асен Василев, министър на финансите.

Точната сума на помощта ще се изчислява индивидуално за всеки потребител. А държавата е в готовност да помогне и в други градове, ако се стигне до подобен сценарии.

СТУДЕН ДУШ: „Топлофикация” спира топлата вода в части от София