Според нея евентуална връзка между бизнесмена и Пригожин засяга геополитиката на България

Васил Божков е включен в списъка „Магнитски”, а там доказателствата не се събират от вестници. В България имаше опит за създаването на такъв закон, който не беше направен по най-добрия начин. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър на външните работи Надежда Нейнски.

Според нея евентуална връзка между Божков и Пригожин засяга геополитиката на България.  

„Лидерът на частната армия „Вагнер” е или убит, или загинал, но онова, което той представлява, продължава да съществува. „Вагнер” е много голяма икономическа организация, която освен в Украйна, действа и в Африка”, допълни тя.

Гатев: Божков знаеше, че ще му бъде наложена мярка за неотклонение или задържане

Според нея Васил Божков отдавна е надскочил националните предели. „През последните месеци се наблюдава следното: навремето бившите служби за сигурност на Русия превърнаха политическата и идеологическата си власт в икономическа. Сега тече обратният процес. Когато започна войната в Украйна, много държави в Европа успяха да свалят голяма част от зависимостите с Русия. България обаче не успя да вземе бързо и ясно този завой”, смята Нейнски.

По думите й в сферите на енергетиката са най-сериозните корупционни практики.

„България, бъдейки част от европейските икономически структури и със стъпките, които направи по отношение на диверсификацията на източниците в последните месеци, има възможност да се откачи един път завинаги от руската зависимост”, поясни бившият външен министър.

Повече гледайте във видеото.