Защитата на бизнесмена коментира и изнесените данни, че Божков е комуникирал с Пригожин

"Васил Божков добре осъзнаваше, че когато дойде в България, евентуално, ще му бъде наложена мярка за неотклонение или задържане". Това заяви в ефира на "Здравей, България" адвокатът му Георги Гатев. Завръщането на бизнесмена и убийството на Алексей Петров нямат общо, посочи той.

На въпрос дали клиентът му ще свидетелства срещу бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов, Гатев каза: „Още много отдавна възнамеряваше да се върне в България. Това, че иска да свидетелства, не означаваше, че ще отпаднат обвиненията му. Той добре осъзнаваше, че когато дойде в България, евентуално, ще му бъде наложена мярка за неотклонение или задържане. Това не беше единствената причина да се върне”.

Дали в крайна сметка Божков ще повтори официално пред разследващите твърденията си за подкупите, които е давал, все още не ясно. Гатев уточни, че има призовки за разпит, които обаче били съобразени с развитието на делото, по което в момента е задържан. "Божков не признава нито едно от обвиненията, повдигнати срещу него", коментира защитата на бизнесмена. 

Очаква се защитата на Божков да обжалва наложената му мярка за неотклонение

Той коментира и изнесените данни, че Божков е комуникирал с лидера на наемниците от „Вагнер” Евгений Пригожин. „Тази информация, която беше изнесена от прокурора, няма нищо общо с делото, което в момента се разглежда. По него няма факти и обстоятелства, които навеждат до някакви връзки с чуждестранни лица”, допълни Гатев.

Васил Божков остава в ареста (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Възможно е да има такава информация, не го отричам, но зависи каква е същността на тези разговори, в какво се състои тази комуникация”, посочи защитата на Божков. „Това са нови обстоятелства, които не сме коментирали. След като прокуратурата твърди, че има такива връзки, говори се за съмнителни сделки, евентуално за извършени престъпления, защо досега не е повдигнато обвинение, Божков е обвиняем от 2020 г. Това нещо досега не е направено, защото в тази информация няма никакви данни за престъпление, извършено от негова страна”, категоричен е адвокатът. По думите му с изнасянето на тази информация прокурорът е целял да компрометира клиента му.

Журналистът Огнян Стефанов: Няма следи за обща фирма на Божков с Пригожин

"След някои събития, свързани със съдебната власт, той предприе действие за връщането си в страната, когато прецени, че нещата в България се поменят в положителния смисъл. Още повече, когато прекратиха едно от наказателите дела срещу него за престъпление срещу държавата - организиране и финансиране на протестите у нас през 2020 година", посочи адвокатът на Божков. 

По думите на Гатев едва наскоро Божков е получил разрешение от властите в Дубай да напусне страната, където беше през последните над 3 години.

Адвокатът на Васил Божков уточни, че в кориците на делото наистина има показания на бившата шефка на Комисията по хазарта Мария Филипова, която твърди, че бизнесменът се е опитал да я изнасили. Случаят бил отпреди 3 години, а обвинение не е повдигнато.

Според Гатев постоянният арест, наложен на Божков, е с наказателна цел, а не по необходимост. 

Ден след като Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Васил Божков, партията му "Българско лято" излезе с пост във Facebook страницата си. От формацията пишат, че заседанието в събота е било изпълнено с повече пропаганда, отколкото факти. Оттам определят и като нелеп един от мотивите той да остане зад решетките - можел да се укрие, макар да се е прибрал по собствената воля.

Адвокатът по наказателно право Димитър Марковски не вярва прокуратурата и Божков да са сключили сделка и бизнесменът да свидетелства срещу прекратяване на някои от разследванията срещу него. „Той под никаква форма не е привилегирован. Прокурорът, наблюдаващият прокурор по делото на г-н Божков, има собствени функции и правомощия да определи той първоначално мярката за неотклонение. Заявката, която се дава до момента от страна на Градска прокуратура, е, че те са последователни в искането си г-н Божков да бъде задържан”, посочи юристът. Според Димитър Марковски не може да се търсят някакви политически контакти и връзки между г- Божков и Пригожин, защото това не е свързано с конкретния предмет на разследване. „Държавното обвинение, според мен, вместо да използва такива по-скоро политическо-риторични похвати, по-скоро трябва да се насочи конкретно към събирането на конкретни доказателства по повдигнатите n на брой обвинения на г-н Божков”, каза адвокатът.

Окончателното решение на съда дали Васил Божков остава в ареста ще стане ясно на пети септември. Арестът на Васил Божков е по първата линия разследвания срещу него - за това, че не е платил 700 млн. лв. данъци от хазартния си бизнес. Той винаги е твърдял, че всичко е изрядно е спазвал тогавашния закон. Отново по това разследване, Божков твърдеше, че е плащал такса „спокойствие” на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и финансовия министър по онова време Владислав Горанов. Втората група обвинения са свързани с организиране и ръководене на престъпна група за рекет, изнудване, подкупи, дори убийства. Не на последно място, бизнесменът е разследван и за трафик на културни ценности и пране на пари. Васил Божков е и един от санкционираните от Съединените щати по закона „Магнитски” за корупция.

Целия разговор гледайте във видеото.