Беше обявено, че журналисти ще имат достъп до народните представители, за да могат да питат, но реалността се оказа по-различна

Заради спешен ремонт на сградата на Съединението - в следващите 3 години заседанията ще бъдат в в бившия Партиен дом - на метри от Президентството и Министерския съвет. 

С приключването на лятната ваканция депутатите отново се върнаха на работа. Този път обаче в друга сграда. Не в тази с надпис "Съединението прави силата", а в бившия Партиен дом. Ново място за депутатите, но и нова организация на журналистическия работен процес. Въпреки че беше обявено, че журналисти ще имат достъп до народните представители, за да могат да питат, реалността се оказа малко по-различна. 

Даниел Лорер смята, че столовете са значително по-удобни, но не пожела да коментира цвета им.

Иван Ченчев счита, че за някои от колегите му зданието е старо добре познато, а се надявам и журналистите да имат комфорт.

Йорданов към ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП: Върнахте се у дома си, в централата на БКП



Преместването в сградата на бившия Партиен дом не се хареса на всички ...заради тежестта на миналото.

"Днес още при влизането на сградата забелязахме всички онези символи, които стоят от комунизма и сякаш един неотишъл си дух на тоталитаризма все още живее тук", коментира Филип Станев от ИТН.

За независимия депутат Радостин Василев сградата е символ на комунизма и на корупцията на ГЕРБ.

От своя страна Цвета Рангелова от "Възраждане" смята сградата за абсолютно неподходяща за работа на народни представители, не само заради духа който носи, но и чисто организационно.

Депутатите отново на работа: Декларации за компромиси, „препиране”, национална катастрофа и домът на БКП (ОБЗОР)

На ГЕРБ-СДС сградата им харесва и вече има проект за премахването на спомените от комунизма.

Атанасова призова председателят на НС да премахне всички комунистически символи от сградата на парламента.

За журналистите обаче се оказа не толкова удобно, колкото за депутатите. Пред вратите на пленарната зала, това е пространството, в което може да зададат въпросите си към народните избраници, достъпът на журналисти до стаите на парламентарните групи не е възможен.

Малко преди обяд разговорите с депутатите станаха още по-сложни. Между колоните пред залата бяха поставени червени въжета, зад които могат да преминават само квестори и народни представители. Опозицията видя умисъл.

Десислава Атанасова: Имаме критики към правителството, но няма да се разведем

"Какво очаквахте от тези същите, които ви завряха предния път в мазето - най-добре е да не отговарят на журналисти, това е елеменарно и са щастливи като миди, че могат да ви заобикалят', попита Тошко Йорданов.

Във фоайето пред залата няма монитори, които да излъчват заседанието. Пространството за журналисти, работещи в печатните медии, е няколко етажа по-надолу. Там се намира и трибуната, на която депутатите биха правили изявления, ако решат.

Парламентът работеше в тази сграда през 2020-та година. Това се промени, след като "Има такъв народ" спечели изборите и върна Народното събрание в старата му сграда. Сега журналисти, които отразяват парламента, готвят списък с искания за промени, които да бъдат направени, така че ние да могат да задават въпроси, а до хората да стигат отговорите по важните теми.

Депутатите се събраха за първо заседание след лятната ваканция