Лидерът на ГЕРБ потвърди за участието на бившата барета в преговори за кабинет

Старт на новия политически сезон. Точно в 9 удари звънецът за откриване на първото пленарно заседание след лятната почивка на депутатите. Те прекрачиха прага на бившия Партиен дом.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Преместването се наложи заради основен ремонт на сградата на площад "Народно събрание". На едно място ще бъдат комисиите, парламентарните групи и ръководството на парламента. 23 милиона бяха необходими за ремонта на залата в бившия Партиен дом.

Така в следващите три години народните избраници ще заседават на броени метри от Президентството и Министерския съвет. Сред приоритетите се очаква да бъдат и промените в законодателството, които да ограничат правомощията на държавния глава.

Вежди Рашидов подава оставка като депутат, напуска ГЕРБ и политиката

Още в първите минути депутатите удължиха работното си време днес до 17 часа. В началото на пленарната сесия дойде и признанието от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов затова, че Алексей Петров е участвал в разговорите на правителство. Борисов разказа, че имало общи срещи, на които е участвал и той, и Алексей Петров, а по думите му Петров „искал да се направи нещо стабилно”. NOVA не успя да разговаря с Кирил Петков, който също е участвал в тези срещи, защото е извън страната и не е на работа в парламента. Останалите депутати от ПП бяха лаконични по темата, а очаквано тя предизвика остри реакции от останалите парламентарни групи.

Бойко Борисов сложи край на спекулациите и разкри, че Алексей Петров е участвал в преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ. „Алексей Петров беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни избори. Поне за важната законодателна рамка да е факт. Срещи сме провеждали, с  него, той с тях и обратно, за да си имаме някакво крехко доверие”, обяви Борисов.

Напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, президентът критикува (ОБЗОР)

Борисов не каза дали е възстановен диалога с Кирил Петков, който в момента е извън страната.
„Този нов сезон трябва да променяме конституцията, да приемем КПКОНПИ, да пуснем Плана за възстановяване и да напреднем достатъчно по Шенген и еврозоната и да приключим с тези теми”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

От ПП признават, че ситуацията в общото управление не е лесна. „Не искам да коментирам нещо, което те са правили или не са правили. Не знам за такъв контакт и чета във вестниците или го слушам от трибуната, когато някой реши да се направи на интересен”, подчерта Даниел Лорер, ПП-ДБ.

В същото време ИТН и „Възраждане прогнозират края на кабинета „Денков-Габриел”. „Българите не са глупаци. Говорим това, което и на вас ви говорят – как се съставят задкулисни преговори. Кои са силните хора, кой нарежда. Какво да ви говоря? Вие не сте малоумни. Ясно е, че е неморално и отвратително”, категоричен е Тошко Йорданов, ИТН.

„Когато границите между организираната престъпност и организираната държавност са размити – на практика не знаем къде свършва мафията и къде започва държавата. Очевидно е, че в момента ни управлява една организирана престъпна сглобка”, посочи Костадин Костадинов, „Възраждане”.

БСП остава твърда опозиция на политиките в две направления. „Първата и най-важна тема за нас е въпросът за войната и мира. България все по-дълбоко нагазва в този конфликт. Важна е и темата за Конституцията. Няма да участваме в предстоящите дискусии, но ще направим всичко възможно тези предложения да не станат факт, защото има наистина притеснителни неща в това, което се предлага”, подчерта Кристиан Вигенин, БСП.