Радев определи случващото като „политическа гротеска”

Напрежение по високите етажи на властта. Президентът Румен Радев отново остро разкритикува Кирил Петков и Бойко Борисов. Стабилността на управлението е под въпрос заради липса на комуникация между лидерите и взаимни обвинения. Пряк участник в сблъсъците се явява и държавният глава, от когото зависят ключови рокади в службите за сигурност.

Рокадите в службите за сигурност може да се окажат пробойната във властта. ПП призоваха лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов да заяви ясно дали иска президентът да запази влиянието си в службите, или парламентът да решава сигурността на страната. Потърсихме и ГЕРБ за коментар, такъв обаче засега няма.

Всичко това се случва броени дни преди началото на политическия сезон. А взаимните обвинения между Бойко Борисов и Кирил Петков дадоха повод за нови критики от Румен Радев, който определи случващото се като „политическа гротеска”.

Радев: Изказванията на партийни лидери ни показват, че се движим към политическа гротеска

Задочният лидерски сблъсък между Бойко Борисов и Кирил Петков и съмнения за стабилността в управлението дадоха повод за нови критики от президента Румен Радев.

„Много трудно се коментира ситуация, в която логиката отсъства все повече. Изказванията на партийни лидери напоследък ясно ни показват, че се движим към някаква политическа гротеска. Петков явно е забравил, че не аз, а той е в коалиция с Борисов и Пеевски”, заяви Радев.

Преди дни, държавният глава определи като „политическо” искането за смяната на главния секретар - Петър Тодоров и не разписва указ, а премиерът Николай Денков отговори на обвиненията в интервю за „24 часа”.

На старта на политическия сезон: Борисов поиска лидерска среща, Петков отговори

„Само за последната година служебните правителства са освободили около 2700 човека в МТСП, около 600 в МФ, от които 400 от НАП, около 1000 в Министерството на земеделието и храни. Много добре трябва да се замислим кой е преял с власт”, заяви Николай Денков.

В своя позиция, от ПП отправят призив към ГЕРБ. „Всеки път, когато стане дума за назначените от Радев служби, той реагира агресивно. Затова е важно Борисов да направи избор - запазва ли влиянието на президента, или дава шанс на българския парламент да решава съдбата на сигурността в България и да носи своята отговорност”.

Петков: Ако Борисов иска да си говорим, да се обади 

Бойко Борисов видя причина за разваляне на „сглобката” заради рокади на високи постове в администрацията, които се случвали без съгласуване с ГЕРБ. А Денков се разграничи.

„И то еднолично партията на Промяната поголовно подменя всичко само с нейни кадри”, заяви Борисов пред дни.

„Тези промени са с решение на НС. От момента, в който влязохме в правителството, не участвам в тези разговори”, отговори Денко

Премиерът обясни защо е наложително да се реформират службите и да се сменят хора на ръководни позиции.

„Службите показват слабост в 2 основни направления - едното е борбата с корупцията, другото е чуждото влияние в България”, смята Денков.


Според министър-председателя, напрежението в управляващото мнозинство идвало от страна на ГЕРБ.

„Аз никога не съм предизвиквал напрежението по никакъв начин. Докато напрежението изкуствено, бих казал, се предизвиква от другата страна”, каза Денков.

Според договореното, но без да е разписано в документ, през март Мария Габриел трябва да стане премиер. За да се случи това, Денков трябва да подаде оставка, която да се гласува от парламента, а след това да положи клетва като вицепремиер и министър на образованието.

„При тази ротация, така наречена, министри ще бъдат сменяни, ако само и двамата с Габриел сме съгласни, че съответният министър не си е свършил достатъчно добре работата”, обясни Денков.

След породилото се напрежение, партийните лидери дадоха заявка с началото на есенната сесия на парламента, която стартира в петък, да възстановят комуникацията помежду си.