Пред NOVA Вежди Рашидов заяви, че решението му е обмислено добре

Вежди Рашидов подава оставка като депутат. Това обяви самият той в съобщение до медиите. В него се посочва, че освен Народното събрание, Рашидов напуска партия ГЕРБ и политиката.

Реплика на Рашидов за жертвите на насилие предизвика скандал, той се извини (ВИДЕО)

Решението идва след два дни на обществено недоволство, последвало нецензурното му изказване по адрес на жените, преживели насилие. „Има и сега закони. К‘во чешеме езици? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна“, се чува да казва Рашидов по време на извънредното заседание на НС, на което депутатите гласуваха промени в Закона за защита от домашното насилие. Той говореше на зам.-председателите на НС Никола Минчев и Росица Кирова в почивката, когато се предполагаше, че микрофоните са изключени. Оказа се обаче, че тези на председателската катедра работят.

Веднага след като случаят придоби гласност, Рашидов доброволно подаде две оставки - като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и като председател на Комисията по културата и медиите. След решението да напусне парламента и политиката опитахме да се свържем с Вежди Рашидов по телефона. Той предпочете да се аргументира само писмено.

Нов протест иска оставката на Вежди Рашидов като депутат

Въпреки това група от протестиращи тази сутрин се събраха пред сградата на парламента. Недоволството беше заради двамата заместник-председатели на Народното събрание Росица Кирова и Никола Минчев, които не реагираха на нецензурните квалификации на Рашидов.

"В моментът, в който той изрече тези думи, до него имаше още двама зам.-председатели на парламента, които се подсмихваха едва ли не солидарно с него и го подбутваха. Никой не реагира на секундата. Искаме да чуем първо реакцията на политическите сили, тяхното отношение. Дали те ще поискат поискат техните оставки? Дали ще се извинят? И след това ще обявим своите действия", заяви Георги Георгиев, БОЕЦ. 

И двете оставки на Вежди Рашидов, като депутат и председател на Комисията по културата и медиите, трябва да бъдат гласуват от депутатите, след като се върнат на работа.

СЛЕД ВАКАНЦИЯТА: НС гласува оставката на Рашидов от Комисията по култура през септември

Пред NOVA Вежди Рашидов заяви, че решението му е обмислено добре.

„След 25 години вярна служба смятам, че е най-добре да си дам сметка какво е било с моя живот, за какво съм ял 25 години жабите и какъв е резултатът от това. Като свободолюбив човек, а не да ме дебне всеки какво говоря, а спокойно да говоря каквото мисля. Да мога наистина да бъда свободен човек", заяви той. 

Сега Рашидов планира да се отдаде на изкуството, но не само. „Да са си почина сега. Имам нужда от почивка. Аз 25 години съм до Бойко Борисов. И не съм на годините, имам нужда малко да си отдъхна, да се освежа, да вляза в ателието си със 100% сила. Да си направя последните изложби от живота и да се видя с всичките ми прекрасни стари приятели", добави депутатът. 

В дългия си път на политик, Вежди Рашидов се е оказвал в различни ситуации. През 2001 г. - като общински съветник, беше обвиняван, че е ударил полицай заради направена забележка да не паркира автомобила си пред Столична община. През 2022 г., като доайен в 48-ия парламент и в ситуация на разнобой между партиите, негово име се оказа единственият консенсусен вариант за председател на НС. 

В политическата си кариера, освен общински съветник и 7 мандата като депутат, Рашидов оглавява на два пъти Министерството на културата. А при избирането му за председател на парламента, Рашидов припомни на по-младите си колеги, че пътя от обичта на хората към омразата е къс.

„Много ниско стойте при хората, защото бързо намразват. Да не ви мразят, пожелавам ви да ви обичат. И ще ви кажа още нещо, аз съм много обичан човек от хората”, каза той, заставайки начело на 48-ия парламент.