„Очаквам българският парламент да пази българския интерес", каза Иван Ченчев

„Имаме критики към правителството, това е нормално – в парламентарната република парламентът е мястото, където се определя политиката. Това не означава, че правителството ще бъде съборено заради нерешени въпроси, свързани с кадровите решения”. Това каза на влизане в сградата на Партийния дом преди началото на първото заседание на парламента депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Тя изтъкна като приоритети промяната на Конституцията и приемането на Бюджета за 2024 г. Според нея и Министерският съвет, и парламентът, трябва да наваксат с приемането на законите (по Плана за възстановяване и устойчивост).

„Разбира се, че местните избори стоят на дневен ред, те са само след два месеца, но редовното правителство не бива да бъде поставяно на карта и да не е залог за местния вот като различни конфигурации на различните общини в страната”, каза Атанасова.

Тя изтъкна, че от ГЕРБ още не са подписали механизма, по който ще се вземат решенията в управляващата „сглобка”.

Борисов: Ако някой има толкова голям зор от кадрови назначения, ги прави

Георг Георгиев от ГЕРБ се надява институцията (на управляващите) да бъде стабилна. Той критикува назначенията в Държавната консолидационна компания (ДКК), които, по думите му, не са съгласувани.

Журналистите потърсиха мнението на представители на различни парламентарни групи за техните очаквания от новия сезон на влизане в сградата на парламента, който сега се помещава в бившия Партиен дом.

„Очаквам българският парламент да пази българския интерес. Очаквам да се върши работа за хората, не очаквам предложения като на един бивш наш колега – Явор Божанков”. Това заяви депутатът от БСП Иван ЧенчевЧенчев, визирайки изказването на Божанков за проект, с който да се ограничат правомощията на президента Румен Радев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не отговори на репортерите, а им обясни, че ще четат декларация в пленарна зала.

Депутатите се събират за първо заседание след лятната ваканция