Над 100 са сигналите за липсващи препарати по рафтовете в аптеките у нас от началото на 2023 г.

Над 100 сигнала за липсващи лекарства по рафтовете в аптеките у нас от началото на годината. Предстои 50 медикамента изобщо да изчезнат от аптечната мрежа.

Близо 50 хиляди са подадените сигнали за липсващи лекарства в цяла Европа за последните 12 месеца. За 4% от тях няма аналог, който пациентите да продължат да приемат. Над 8500 сигнала пък са активни и към днешна дата.

Как стои въпросът у нас? За първите 7 месеца на тази година има над 120 сигнала за общо около 70 липсващи медикамента по рафтовете в аптеките. От Агенцията по лекарствата отчитат, че понякога недостигът не е национално ниво, а засяга единични аптеки. 

Как да се реши проблемът с липсата на медикаменти у нас

От края на август ежеседмичната справка на здравния министър до ресорната комисия в парламента е красноречива – в аптеките липсват около 20 лекарствени продукта, а сигналите от пациенти не спират. „Това са временни недостиги, които след това се компенсират, след това отново изчезват лекарства”, твърди министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Като мярка срещу недостига още тази неделя влиза в сила законодателна промяна - антибиотици и лекарства за диабет ще могат да се взимат от аптеката само срещу електронна рецепта.

Преди ден приключи и общественото обсъждане на промените в Закона за лекарствените продукти. Сред тях – да се осигури „бърза писта“ за внос на медикаменти от друга европейска държава, когато те липсват у нас.

Пред здравните власти стои и друг проблем - около 50 лекарства предстои да изчезнат от аптечната мрежа у нас, а министерството тепърва ще анализира причините за това за всеки медикамент по отделно. От МЗ обаче предлагат в случаи като този лекарствата директно да влизат в забранителния списък за износ. И не на последно място – от Здравното министерство настояват да се вдигне границата от 65%, която определя кога да се забрани износът на лекарства. „Т.е. да бъде изцяло 100% осигурена потребността от лекарства в България и когато падне под 100% - на 99,5%, то веднага да се спира износът”, обясни зам.-министърът проф. Илко Гетов.

Фармацевтите от своя страна контрираха. „И 300% да заложат като формула – на практика отново някой ще може да събира лекарства в складове”, смята Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз. От там дадоха своя алтернативна идея, която да намали недостига на лекарства в кратки срокове. „Нещо, което много бързо може да сработи, е възможността аптеките да виждат отказите на складовете - когато някой склад се опитва да крие лекарства за свързани с него аптеки или да задържа количества за реекспорт – да може аптеката да подава сигнал в ИАЛ и агенцията да вземе съответните мерки”, предлагат от бранша.

Търговците на едро обаче не одобряват тази идея. Според Оля Василева от Асоциацията на търговците на едро с лекарства „това по никакъв начин не разрешава въпроса с недостига”.

Предложенията на всички браншове по лекарствената верига се приемат до 10 октомври с идеята до февруари да влязат за обсъждане в Народното събрание.