Той коментира и темата за ДДС за ресторантите, както и новата идея за събираемост - бонус срещу донос

Поглед към парите на държавата и дебатите за новия бюджет. Финансовият министър предлага: ДДС за ресторантите да се върне на нивата си от преди COVID кризата, за хляба да се запази 0% до средата на следващата година. И едно предложение, което на мнозина се видя екзотично –тези, които подават сигнали за укрити данъци да бъдат награждавани с 10% от размера на разкритата сума.

Керемедчиев: Действията на българските служби в казуса с Руската църква са закъснели

"Това е народна психология. На Балканите хората не обичат да плащат данъци. В развитите държави това е престъпление. Примерно едно от най-тежките престъпления в САЩ е укриването на данъци. Ако си помните Ал Капоне отиде в затвора, не заради убийства, заради това, че не си е плащал данъците. И това е разката межусилна и слаба държава. В силната държава хората са солидарни помежду си и смятат това за престъпление. И служат на държавата, като помагат на държавата да разкрива нарушителите. В слабата държава всички казваме: "Не сме доносници и няма доносича на държавата". Тя е някъде далече, абстрактно, но сме си тука и си пазим нашето. Това е популярно мнение. Обаче на практика това е разликата между силна и слаба държава", заяви Евгений Кънев, финансист, доктор по икономика. 

Той коментира, че няма яснота дали мярката ще работи заради народната психология на българина, но смята, че е правилна. "Това е рецидив и от комунизма, когато това беше изключително тежко престъпление да доносничиш на Държавна сигурност и милицията, добави той. 

Политолог: Някои кандидат-кметове не са политици и това ще ги сблъска челно с реалността

Относно връщането на процента за ДДС за ресторантите, Кънев каза, че това е била временна мярка и е трябвало да изтече тази година.
"Тя беше удължена даже веднъж. И след това става много трудно, непопулярно вдигането на данъци. Както виждате, на времето свалиха данъците до 10%, които всички харесваме и сега в момента е съществено трудна дискусията, ако се наложи да се качват данъците. Не, че някой е за това нещо, но искам да кажа, че когато неразумно се свалят данъците, след това е трудно да се върнат обратно и това също е проблем за всички нас. Ние сме бюджетът.", каза още той. 

"Това е големия проблем - когато държавата не може да събере своите приходи, тя не може да прави разумни разходи. Качеството на живот не е само това какво притежаваме в банката. Качеството на живота в България е по какви улици ходим, какви паркове имаме, какъв въздух дишаме. Всичко това реално се поддържа от нашите общи пари", коментира Кънев. 

По темата с цените на горивата, финансистът коментира, че не мисли, че те ще се вдигнат.  "Не мисля, защото тогава ще има много по-голям внос, ще стане атрактивен пазар за вносители, които в момента "Лукойл" държи настрана с лек подбив под пазарите цени в другите държави. Но със сигурност ще има около до 10%  условно казано, ръст на цените".

Според него е невъзможно за един месец рафинерията да се настрои за внос на неруски петрол. "Невъзможно, защото за да може да се настрои към неруски петрол, това означава да има дългогосрочни договори с неруски производители на нефт.
В момента "Лукойл" работи изцяло с руски нефти. А на практика, за да може бързо да намери друг петрол, трябва или да сключи спотови сделки. Това означава директно да купува на пазара, което винаги е по-скъпо и това ще отрази веднага нашия пазар. Или трябва да има догосрочен договор, който не става бързо, тъй като капацитетът на неруски производители вече е зает.
Така, че според мен, ако искаме да няма съдресение на пазара, трябва поне 5-6 месеца да минат от дерогацията, за да може постепенно да се мине, а не шоково", посочи Кънев. 

Целия разговор гледайте във видеото.