"Паническата атака е загуба на контрол. Губиш контрол, когато ти е писнало да контролираш", обясни проф. Тодоров

„В българското общество има стигма и страх към хората, които търсят помощ от психиатър. Често това е причина пациентите да търсят други специалисти – кардиолози, гастроентролози, дори алтернативна медицина. Това забавя с година-две посещението при психиатър, който може да им помогне”. Това призна психиатърът от Александровска болница проф. Вихра Миланова в предаването „Пулс”.

Според нея причината за паник атаките са различни при отделните пациенти. Паническите атаки са относително не редки – около 3% от населението за година е имало подобни атаки. За целия си живот между 9-11% от хората са имали панически атаки.

Разказ от първо лице: Как да спрем паник атаките

Според проф. Орлин Тодоров, специалист по психоанализа тревожността е чест гост в ежедневието ни. Добрият отговор на стреса помага на зебрата да избяга от лъва, цитира той известен пример. В същото време проф. Тодоров призна, че хората често не успяваме да се справим с психологически, морален, културен, работен стрес.

„Паническата атака е загуба на контрол. Губиш контрол, когато ти е писнало да контролираш. Хора, израснали в много контролираща среда, са по-уязвими от паник-атаки”, обясни проф. Тодоров.

ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ И ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ: Онлайн "УНИЦЕФ стая" помага на подрастващите

„Юношите са много уязвими, те получават паник атака по време на класно, в училище. Ако пациент получи паник атака при шофиране, добре е да спре и да търси помощ. Паническата атака трае кратко, но може да се удължи от нуждата. Добре е те да поговорят с близък човек”, препоръча проф. Тодоров.

Той обясни, че паническите атаки са много свързани с дишането. „Паническите атаки са сякаш наблюдаваш себе си отстрани. Пациентите имат нужда да поговорят с някого. Паник атаките са абсолютно лечими”, категоричен е той.

Специалистът по психоанализа д-р Маргарита Тарейн разказа за нови методи за трениране и създаване на умения за авторелаксация.

"СКРИТОТО МИ АЗ“: Принц Хари с откровени признания пред Опра Уинфри (ВИДЕО)