Здравните власти с указания към болници и училища

Заради увеличаващия се брой случаи на COVID-19, здравните власти с указания към болници, училища и социални институции. Целта е чрез мерки като филтър на входа, дезинфекция и дистанция да се ограничи разпространението на инфекцията.

COVID-19: Новите случаи са 550, починалите са 8

На този етап експертите не препоръчват затягане на контрола. В областите с повече болни обаче, например София-град, постепенно се връщат добре познатите препоръки - да се проветрява често, да се дезинфекцира и да носим маска там, където има много хора на закрито.

За училищата и детските градини препоръката е да се мери температурата на децата сутрин и да се преглежда гърлото, а детето да не се допуска, ако е със симптоми на респираторно заболяване.

Сериозен ръст на тежките случаи на респираторни заболявания у нас

За лечебните заведения са предвидени нови количества бързи антигенни тестове, за да могат да се изследват пациентите преди прием или преглед. Относно посетителите препоръката е да се ограничи техният брой и продължителността на престоя им.

„Вече имаме по над 300, а в последните дни и по 450 нови случая. В началото на септември те бяха по 30-40. Това не бива да ни плаши. Хубавото е, че в момента има ваксина, която е адаптирана към новите варианти. Тези, които казват „Аз не съм ваксиниран, може ли?”. Може. Една доза е достатъчна, защото вече си бил в контакт с вируса в последните три години”, обясни вирусологът проф. Тодор Кантарджиев.  

„Хора в напреднала възраст, хора с имунен дефицит, където са в контакт на закрито, да слагат маска. Предлагам всички мероприятия, които могат да се правят на открито, да са на открито”, добави експертът.