Отчетливо се увеличават и случаите на заразени с COVID

Сериозен ръст на тежките случаи на респираторни заболявания у нас, включително COVID 19. Това показват данните за заболелите в последната седмица. Медици предупредиха, че има и увеличаване на пациентите със сериозни усложнения след прекарана инфекция..

Близо 200 болни от респираторни заболявания на седмица регистрират здравните власти във Варна.

Задава ли се нова COVID вълна и колко заразен е новият вариант на коронавируса

„По-леко протича, но пък дава усложнения. Случаите се очаква да нараснат, защото самото заболяване има ранно есенно и пролетно разпространение. За предходната седмица са 201 със 7 усложнения. За тази седмица са 175 със 17 усложнения, а за последните 4 дена са 20 усложненията. Препоръчвам имунизация, защото така по-лесно човек прекарва зимните месеци, особено когато е в колектив”, заяви д-р Анка Баева, РЗИ-Варна.

Ръст има и в случаите на лежащо болни в страната - най-вече след грешно лечение или липса на такова, казват лични лекари.

„Доста голям процент от хората отказват да повярват, че има COVID, не се лекуват или се самолекуват и за съжаление при усложнения влизат в болница.  Един грип може да бъде не по-малко опасен от един COVID. Дори една обикновена хрема може да прерасне в сериозно усложнение - въпросът е навреме да се потърси лекарска помощ”, каза д-р Мирослав Спасов.  

Според медици сега е моментът да спрем изкачването нагоре на кривата, като сами ограничим контактите си и се върнем към част от мерките за безопасност.

„Да не се сърдим, че ако не се пазим и достигнем 200 на 100 хиляди трябва да се възстановят противоепидемичните мерки, което никой не желае”, каза д-р Спасов.

Главният държавен здравен инспектор отхвърли вероятността това да се случи скоро.

„На този етап не се налагат някакви особени мерки - разбира се всеки, който се чувства по-застрашен, по-възрастните хора и тези с хронични заболявания им препоръчваме да носят маски. Иначе други организационни ограничителни мерки засега не се налагат. Но наистина нарастването е бързо и ще видим докъде ще стигнат нещата”, заяви доц. Ангел Кунчев.

А вълната, която предстои, няма да е последна, категорични са вирусолози.

„Със сигурност следващите вълни няма да са толкова високи, т.е. с такъв голям брой болни, както това, което наблюдавахме, така че няма да са необходими тези строги ограничителни мерки”, каза проф. Ива Христова.

Повече гледайте във видеото.