От МВнР няма официална информация

Десетки българи са сред хората, които се опитват да напуснат Газа. От МВнР няма официална информация, но граждани разказаха за случаите. По тяхна информация става въпрос за над 30 български граждани. Част от тях вече са в Египет, от там са организирани автобуси, които да ги извозят до летището в Кайро. Очаква се да успеят да се приберат най-рано в четвъртък с граждански полети.
„Чакам с нетърпение всеки момент да дойдат, ама не знам, само пътя”, каза д-р Инширах Алшарафи.

Д-р Алшафари вече отброява минутите до пристигането на внуците и снаха си отново в България. Сред тях е именно 5-месечното бебе. Щастлива е, че снощи точно преди да заспи се чува с едно от децата и му обещава, че скоро границата с Египет ще отвори и отново ще го прегърне, а само часове по-късно това става факт.
„Много съм благодарна, просто нямам думи, на българското посолство в Кайро, на външното министерство и на целия български народ и държавата”, пояснява д-р Алшафари.

За семейството на д-р Алшафари ви разказахме преди по-малко от месец, когато трите българчета и майка им бяха в неизвестност, след като бомба избухна в техния район в Газа.
„Бомбандираха пред нея. Аз бях с нея на линията и тя започна да крещи. И тя пусна телефона и аз викам: "Край". Събрах сили след 5-6 минути звъннах и тя вика: "Живи сме”, разказва д-р Алшафари. 

Сега щастието ѝ е през сълзи, защото в Газа остават сина ѝ и двете ѝ дъщери с техните деца. Затова моли българското посолство в Египет за помощ. „Няма да съм спокойна, докато са там, майка ми загина, племенниците на брат ми, всичките му деца и внуци. Всичките са загинали - 40 души, наведнъж”, коментира тя. 

Започна евакуацията на българите от Газа

Сийка Ел Шарафи също вече няма търпение да посрещне най-малкия си син, бременната му съпруга и дъщеричката им. Минути преди да разговаря с нас получава чаканото обаждане – преминали са границата.
„Още не мога да кажа, че съм по-спокойна, но съм много развълнувана, защото ние тези 25 дни живеехме в един постоянен кошмар. През деня и през вечерта ние се държахме само за телефоните и телезивията, за да гледаме новините - да видим къде бонбандират, како става в Газа. Ние живеем в северната част, в лагера, който вчера беше ударен много зле”, казва Шарафи.

Над 50 загинали при обстрел на болница в Газа

От Арабския комитет у нас обясниха, че се очаква българите да се приберат възможно най-скоро с граждански полет от Кайро. Но самия път от границата с Газа до египеткстата столица е близо 7 часа.

„Трябва да има автобуси, не могат да се движат сами. Разбрах, че ще дойдат с нормалните полети, защото броя им не е голям”, заяви Ибрахим Халед, председател на арабския комитет за интегриране в България. Все още не е ясно дали всички наши сънародници са успели да напуснат Ивицата Газа.