Украйна подаде молба за членство в ЕС само дни след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев, за да обсъди разширяването на ЕС с украинския президент Володимир Зеленски.

„Тук съм, за да обсъдим пътя на присъединяването на Украйна към ЕС“, написа тя в мрежата Х, публикувайки своя снимка със Зеленски, предаде АФП. Тя добави, че ще обсъдят и „финансовата подкрепа“ на ЕС за възстановяването на Украйна. о модерна, просперираща демокрация. Разговорите също ще включват как да накарат Русия да плаща за своята агресивна война, добави тя.

Киев подаде молба за членство в ЕС само дни след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. и получи статут на кандидат няколко месеца по-късно в силен сигнал за подкрепа от Брюксел. Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза пред репортери в четвъртък, че Киев е на път да изпълни задълженията си за започване на преговори за членство в ЕС. Фон дер Лайен призна през септември, че Киев е постигнал "голям напредък" в кандидатурата си за членство в ЕС. Съботното посещение е шестото посещение на фон дер Лайен в Украйна от началото на войната.о модерна, просперираща демокрация. 

Източник: БГНЕС