Възможно ли е в близко бъдеще част от Бургас да бъде залята?

Ще се превърнат ли климатичните промени в заплаха за Черно море? И ще стане ли Несебър остров? Отговори на тези въпроси даде експертът по климатични и енергийни политики Георги Стефанов в ефира на предаването „Здравей, България”.

„Интерактивната карта за състоянието на Бургас и българското Черноморие, създадена от неправителствена организация, има за цел да популяризира науката за климата. Но това, което видяхме в родните медии като потенциална заплаха, е неточно, тъй като годината не е 2030-а. Покачването на нивото на океаните е факт от вече повече от век и прогнозите и моделите на Европейската космическа агенция и НАСА показват, че до около 2050 г. трябва да очакваме ново покачване с близо 30 см”, посочи специалистът.

Мнението на експертите: "За" и "против" въглищните централи

Стефанов посочи, че проблем за бъдещето на планетата не е само покачването на нивото на океаните, но и затоплянето на водите им, защото по този начин и обемите се разширяват.

„Няма да се случи със заливане като в холивудските филми, процесът ще бъде постоянен и постепенен. Виждаме, че с всяка буря плажът изчезва, ерозира и тъкмо тази ерозия е нещо, което ние трябва да контролираме. Тук идват мерките за адаптация, които следва да бъдат предприети от всяка община”, добави експертът.

По думите му много добър пример в това отношение е Холандия, която е една от най-застрашените от глобалното затопляне страни в света. Там се изграждат диги и системи за контрол на водното ниво спрямо географията и брега.

„Това трябва да го направи всяка държава, защото нито един бряг не е застрахован”, категоричен е Стефанов. Той коментира, че в България по-скоро мерки още не се вземат, но все пак има учени, които се занимават с изследване и наблюдение на процесите. Трябва обаче и инфраструктурата да бъде подготвена за предстоящите предизвикателства.

Целия разговор гледайте във видеото.