Десетки се включиха в инициативата на варненския клуб по народни танци "Моряците"

Във времена на ограничения народните традиции и музика се оказаха мощна ваксина срещу изолацията вкъщи.

Десетки се включиха в инициативата „Коронанадиграване“ на варненския клуб по народни танци „Моряците“ и изпратиха свои домашни видеоклипове със свободни импровизации на фона на кръшна музика.

„Зарядът е невероятен. Като погледнеш хората, те излъчват такова щастие от това, че танцуват, че са заедно, че са облечени в народните си носии!“, обяснява Силвия Матева от екипа на клуба, който е принуден да спре всички репетиции с въвеждането на извънредното положение в страната. Равносметката в края на обявения срок за участие в „Коронанадиграването“ са над 70 видеоклипа, предимно от танциори в клуба. Любовта към народната музика обаче увлича хора от всички краища на България, дори и от чужбина.

ХОРО ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНА: Ще бъдат ли наказани нарушителите?

С най-много лайкове във Facebook е тракийската ръченица на Маргарита и Атанас Влахови. Те играят със своята внучка – 3-месечната Ванеса, облечена в китна народна носия. Пред NOVA Маргарита сподели: „Не очаквах такова гледане, такова разпространение. Интересно е всеки да покаже какво може, какво е запазил. Идеята беше и нашата малка внучка Ванеса да участва. Решихме да се облечем точно както традицията трябва да се спази“.

Финалът на „Коронанадиграване“ и големият интерес към инициативата вдъхновяват клуб „Моряците“ да организират ново предизвикателство – „Моряшки домашен талант“. Силвия Матева разказа: „Искаме малко да вдигнем нивото, да накараме хората вече да пращат свои хореографии, да облекат народните носии, да пресъздадат в детайли някоя народна традиция“.

Ако искате да участвате, ето повече информация тук.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП