След 13 дни разговори и няколко безсънни нощи

Близо 200 нации в Дубай одобриха първия по рода си призив към света да се откаже от изкопаемите горива. След 13 дни разговори и няколко безсънни нощи в страна, изградена върху петролно богатство, президентът на емирството заяви на ръководената от ООН среща на върха COP28, че светът е постигнал консенсус.

„Вие показахте гъвкавост, поставихте общия интерес пред личния“, изтъкна президентът на COP28 Султан Ал Джабер, чиято роля на ръководител на националната петролна компания на Обединените арабски емирства предизвика подозрение сред много природозащитници.

Какво е „Екоцид” и как войните влияят на климатичните промени

Описвайки сделката като носеща „трансформационна промяна“ по отношение на климата, Джабер каза за дипломацията на ОАЕ: „Помогнахме за възстановяването на вярата и доверието в мултилатерализма и показахме, че човечеството може да се обедини“.

Върховният представител на ЕС по въпросите на климата Уопке Хьокстра нарече споразумението „отдавна, отдавна закъсняло“, като каза, че са били необходими близо 30 години срещи за климата, за да „пристигне началото на края на изкопаемите горива“.

Втвърдявайки езика от по-ранен проект, който беше остро отхвърлен от еколозите, споразумението призовава за „преход от изкопаеми горива в енергийните системи по организиран и справедлив начин“. Държавите призовават за разширяване на действията „в това критично десетилетие“ и поемат ангажимент да сведат нетните емисии на парникови газове минимум до 2050 г. с надеждата да се постигне все по-трудната цел за органичение на затоплянето до 1,5°C над прединдустриалните нива.

Планетата вече се е затоплила с 1,2°C и учените казват, че 2023 г. вероятно е била най-топлата от 100 000 години насам, докато бурите, сушите и смъртоносните горски пожари се все по-често явление по света.

Източник: БГНЕС