Много държави страдат едновременно от смъртоносни конфликти и екологични катастрофи

Съществуващата връзка между промените в климата и войната е една от основните теми, които непрекъснато излизат на дневен ред по време на международната конференция за климата COP28. Причината - голям брой държави страдат едновременно от смъртоносни конфликти и екологични катастрофи.

В рамките на конференцията представители на Ивицата Газа, Йемен, Сирия и Украйна, които са разкъсвани от война, се оплакаха от въздействието на боевете върху околната среда.

"Екоцид" - това може да прочете човек в украинския павилион на COP28, покрит с афиши, описващи в детайли въздействието на руските военни действия върху околната среда. Фотографска изложба показва наполовина разрушена къща - една от многото, пострадали по време на военните действия, довели до разрушаването на язовира "Каховка" през юни, за коeто Украйна и Русия си отправят взаимни обвинения.

Друг проблем е, че нарушаването на климатичното равновесие и надпреварата за природни ресурси могат да подтикнат към война държавите, които са най-уязвими в климатично отношение. Според Световната банка 70% от тези държави са едновременно с това и сред най-слабите в политическо и икономическо отношение.

Скандал раздели участниците на COP28 за климата в Дубай

В Йемен, една държава със сух климат, продължаващата вече от 8 години гражданска война поставя под натиск водохранилищата, казва пред АФП йеменският министър на водите и околната среда Тауфик аш Шарджаби. Той подчерта, че "подобни конфликти увеличават допълнително страданията на населението, като оказват влияние върху природните ресурси като цяло и в частност върху водните запаси."

Президентът на Южен Судан Салва Киир от своя страна напомни на световните лидери още в началото на COP28, че голяма част от сънародниците му са били принудени да напуснат домовете си поради битките за водни ресурси. "Мирът и сигурността очевидно са застрашени от климатичните промени", заяви той в събота.

В палестинския павилион, първият който имат палестинците на COP, на голям екран тече презентация за въздействието на израелската окупация върху околната среда. Надпис на една от стените на павилиона гласи: "Правата, свързани с климата: от другата страна", като подсказва, че на проблемите с климата в палестинските територии се обръща по-малко внимание, отколкото в самия Израел. Палестинската експертка по климата Хадил Ихмаи заявява пред АФП, че израелските нападения са разрушили предприятия за обезсоляване на морската вода, пречиствателни станции и кладенци. "Плановете за борба с климатичните промени са били разработени на база на съществуващата инфраструктура на територията на Ивицата Газа, но с войната между Израел и "Хамас" вече нищо не остана", казва тя.

Рифови плочки: 3D технология за възстановяване на коралите

Генералният директор на Международния комитет на Червения кръст Робърт Мардини изказва съжаление, че свързаните с климатичните промени проекти на неговата организация на тази малка територия са били напълно замразени. "Това е вече едно поражение, като се има предвид, че Ивицата Газа е място с намаляващи водни ресурси, непрекъснато понижаващо се качество на водата и непредвидими метеорологични събития", заяви той пред АФП.

От своя страна специалният пратеник на Израел по въпросите на климатичните промени Гидеон Бехар заявява, че е необходимо „да се прави разлика между въпросите на геополитиката и въпросите, свързани с климата”.

След почти две години война в Украйна експертите смятат, че негативните последствия за околната среда ще засегнат следващите поколения. Според изказване от тази седмица на украински заместник-министър освен катастрофата, предизвикана от разрушаването на язовира "Каховка", довело до огромни наводнения и отнтли човешки животи, военният конфликт е причинил и освобождаването в атмосферата на около 150 милиона тона въглероден диоксид, основно в резултат на използваните горива за бойните машини и на пожарите. Министърът по въпросите на опазване на околната среда и природните ресурси на Украйна Руслан Стрилец заявява, че близо 30% от горските територии и около една пета от природните паркове в Украйна са били засегнати от войната.

COP28 е първата конференция на ООН, която провежда специален тематичен ден, посветен на мира, като прави връзка между войната и промените в климата и повдига въпроса за осигуряване на финансиране на най-засегнатите държави. В момента държавите, в които се водят войни, като Либия, Йемен и Сирия, са изключени по тази причина от финансиране по линия на въпросите на климата, защото не отговарят на задължителните изисквания, фиксирани от донорите на международните институции.

Източник: Аманда Муауад от Франс Прес, БТА