Вижте какви проекти са представени на изложението „Флориада” в Нидерландия

До 2050 г. 2/3 от световното население ще живее в градовете, сочи прогнозата на ООН. Милиарди хора ще обитават затворени пространства, а това поставя съвременните строители пред огромни предизвикателства.

Темата „Растящите зелени градове” е на фокус и в последното издание на международното градинарско изложение „Флориада” в Нидерландия, в което участват над 40 държави. Идеите за това как да направим живота в градовете по-зелен и здравословен представя поредният епизод на предаването „Евромакс” на „Дойче веле”. Сред нестандартните проекти е плажна къща, направена от над 7000 кг пластмасови отпадъци.

С платове в гората: Магическите творби на една финландска фотографка (ВИДЕО)

На щанда си представители на Катар има инсталация, която показва нагледно как изглежда вертикалното земеделие. Обединените арабски емирства пък демонстрират как една екосистема може да функционира при екстремни условия. В т.нар. пустинна градина солената вода се превръща в прясна. При този процес има отпадъчни продукти, които обаче служат за храна на рибите. Техните отпадъци пък се използват за наторяване на растения.

Друг интересен проект на „Флориада” 2022 е къща, построена изцяло от био материали. Използвани са корк, преработена дървесина, гъби, текстил за чували, биоотпадъци и водорасли.

Още за изложението, което се провежда веднъж на 10 години, гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.