Запознайте се с Рита Пайваляйнен

Когато Рита Пайваляйнен от Финландия е навън в гората, тя често носи стари дрехи със себе си. И не само това – тя ги драпира сред природата. Всичко това Рита прави, за да създаде перфектният мотив за своите фотографии. Чрез тях тя разказва мистериозни истории, пълни с поезия, и ги представя на изложби по целия свят.

В епизод от предаването „Евромакс” на „Дойче веле” Рита разказва, че необичайното ѝ изкуство е свързано с личната ѝ история. „Когато съм в гората, спомените от детството нахлуват в съзнанието ми. Като малка смятах, че гората ме защитава”, споделя Рита.

За нея платовете са като боите за художниците. Затова търси текстил, който хармонично се слива с пейзажа. След това оформя материалите в градинското си студио в Хелзинки.

Фотографката често използва и дрехи втора употреба. Казва, че те повдигат въпроси за историята на предишните си собственици.

Проектите на Рита Пайваляйнен са подкрепени от финландски културни фондове, което прави възможни пътуванията ѝ из Европа, Азия и САЩ.

Творбите на фотографката вижте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.