Има ли бъдеще за енергетиката без тях или те остават незаменими?

Мненията на експертите на въпроса: Можем ли без въглищни централи или не? - Остават разнопосочни. Според някои от тях, механизмите на ЕС и високата цена на електроенергията, произведена от ТЕЦ-ове, ги обрича да бъдат затворени. Според други, обаче, въглищните централи остават от ключово значение за електроенергийната система у нас.

Въглищните централи у нас се намират на кръстопът между регулациите наложени от ЕС и продължаващите протести на миньори и енергетици срещу териториалните планове.
“ЕС не въвежда тези квоти, за да наруши функционирането на българските ТЕЦ-ове, а с ясна цел - минимизиране на негативните последствия от промените в климата”, заяви Симеон Горов, координатор "Енергетика и климат“, Сдружение "За Земята“. 

Протест на служителите на топлофикациите в Русе и Сливен

"Казва един представител на ЕК – тези емисии са на ниска цена и те се вдигат. Тези квоти не могат да растат по този начин, те убиват тези производства”, каза Александър Загоров, КТ "Подкрепа".

Според Еленко Божков това, което основно притеснява миньорите и енергетиците, е поетия ангажимент за 40% намаление на емисиите до 2026 г.
“Едно намаляване с 40% означава някъде около 8-9 милиона тона намаление на емисиите, което на практика е производството на “Марица Изток 2”, съобщи Еленко Божков, енергиен експерт.

“Всеки произведен мегаватчас електроенергия е на загуба, в момента, от въглищните централи. Единствената причина централите изобщо да произвеждат ток е, че получават огромни субсидии от държавата”, посочи Мартин Владимиров, енергиен експерт.

Според въглеродните квоти 1 тон отделени вредни емисии струват 100 евро. Според Министерството на околната среда и водите, за да произведе 1 мегаватчас енергия, ТЕЦ “Марица Изток 2” изхвърля във въздуха около 1,3 тона вредни емисии - оскъпяване със 130 евро или 260 лева. Което прави електроенергията по-скъпа от тази на пазара.

ПРОТЕСТЪТ НА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ И МИНЬОРИТЕ: Затвориха и АМ „Струма” (ОБЗОР)

“Те са много по-скъпи от всички други източници на производство на електроенергия в момента и реално не са конкурентоспособни на цените на пазара", добави Владимиров. 

Според някои експерти, обаче, въглищните централи не могат да бъдат заменени. “Непрогнозируемата енергия от ВЕИ не може да замени базовата енергия от въглищните централи”, каза още Божков.

А други са категорични - преходът е неизбежен. “Това е реалността, от която не можем да избягаме", посочи Владимиров.