Вулканът Мерапи изригна в неделя

Броят на жертвите на вулканично изригване в Индонезия достигна 22 души, след като спасителите откриха още девет тела, съобщи Би Би Си. Търсенето на 10-те изчезнали туристи в Марапи беше подновено във вторник, след като беше спряно поради опасения за безопасността. Официални лица казаха, че девет тела са били извадени до следобед, като едно от тях все още е в неизвестност. Дванадесет други ранени туристи са в болница с различни наранявания.

Честите вулканични изригвания възпрепятстваха спасителните дейности. Ахмад Рифанди, ръководител на мониторинговия пост на Марапи, каза за агенция AFP, че само във вторник са регистрирани пет изригвания. „Марапи все още е много активен. Не можем да видим височината на колоната, защото е покрита от облака“, каза той. Спасителите съобщиха, че са се възползвали от периодите на относително спокойствие, за да търсят изчезналите, а издирването на последния изчезнал турист ще бъдат подновено в сряда.

Алпинисти загинаха след изригване на вулкан в Индонезия (ВИДЕО)

В неделя вулканът изхвърли във въздуха 3 км облак пепел, който обхана околните села. По време на изригването в района е имало 75 туристи, повечето от които са били евакуирани и са получили медицинска помощ.

Връх Мерапи, което означава „Огнена планина“, е сред най-активните от 127-те вулкана в Индонезия и е популярен и сред туристите. Някои пътеки бяха отворени отново едва миналия юни поради изригвания на пепел от януари до февруари. Най-смъртоносното изригване на Мерапи се случи през 1979 г., когато загинаха 60 души.

Видеозаписи от неделното изригване показаха огромен облак от вулканична пепел, разпръснат широко в небето, а коли и пътища, покрити с пепел. В понеделник спасителите се редуваха да носят мъртвите и ранените надолу по трудния терен на планината и върху чакащите линейки с виещи сирени.

„Някои пострадаха от изгаряния, защото беше много горещо“, каза ръководителят на Агенцията, ангажирана с бедствията на Западна Суматра Руди Риналди.