Още 12 души са в неизвестност

Най-малко 11 алпинисти са загинали след изригването на вулкан в Индонезия. Още 12 души са в неизвестност, но от съображения за сигурност търсенето им към момента е преустановено. Групата катерачи се състояла от 75-има души. След изригването на вулкана Мерапи, част от тях са били успешно евакуирани и по-късно настанени в болница с тежки изгаряния.

„49 души са евакуирани безопасно, някои от тях вече са се върнали у дома, а други са настанени в болница. Съвместният екип за евакуация е успял да открие трима души, които са без сериозни наранявания. Започна евакуация и цялостно претърсване на алпинистите по целия път до вулкана”, обясни ръководителят на местната планинска спасителна служба Абдул Малик.

Зрелище: Вулкан в Индонезия изхвърли 3-километров стълб пепел (ВИДЕО)

„Чакам детето на сестра ми да се прибере. Дано го видим! Заедно с групата заминаха на поход в събота и изглежда, че са тръгнали наобратно, но явно някои от тях са се забавили”, смята Йенимар - близка на един от алпинистите.

Съседните малки села бяха затрупани от пепел, която покри коли, пътища и насаждения. Мерапи е най-активният вулкан в страната и властите са наложили 3-километрова забранена зона около кратера му.