Те могат да получат затвор до 2 години и половина

Шестима френски тийнеджъри са обвиняеми за съучастие в убийството на учителя Самюел Пати. Той бе обезглавен от ислямски екстремист преди 3 г. Очаква се по-късно съдът за малолетни и непълнолетни във Франция да обяви присъдата на шестимата. Причина за убийството на учителя била, че той показал карикатура на пророка Мохамед пред учениците си по време на дебат с тях за свободата на изразяване. Информацията е на Асошиейтед прес.

Пати, учител по история и география, бе убит на 16 октомври 2020 г. в Париж, близо до училището, в което преподаваше. 18-годишният му екзекутор от чеченски произход Абдулах Анзоров, по-късно бе застрелян от полицията.

Изпратиха с държавни почести обезглавения френски учител (ВИДЕО+СНИМКИ)

Името на Пати бе публикувано в социалните мрежи след дебата в клас на тема свободно изразяване, по време на който учителят показал карикатури на пророка Мохамед, публикувани от сатиричния вестник "Шарли Ебдо". Публикацията на тези карикатури предизвика през 2015 г. смъртоносно екстремистко нападение срещу редакцията на изданието.

Всички подсъдими са ученици в училището, в което преподавал Пати. Ако бъдат осъдени, те могат да получат присъда до две години и половина затвор. Обвинението към петима от подсъдимите, е че са проследили учителя и са го посочили на нападателя. Тогава те са били на 14 и 15 години. Срещу това те получили 300-350 евро. Следователи установиха, че нападателят е искал да вземе под прицел Пати, но не е знаел как изглежда той и не е могъл да го разпознае. 

Срещу петимата са повдигнати обвинения за престъпен заговор с цел подготовка на насилие при утежняващи обстоятелства. Шестият обвиняем е момиче, което по това време е било на 13 години, и то е обвинено, че е направило невярно твърдение, че Пати е поискал мюсюлманските ученици да вдигнат ръка и да напуснат класната стая, преди учителят да покаже пред класа карикатурите с пророка Мохамед. Оказа се, че момичето не е било в стаята в този ден, а по-късно то е признало пред разследващите, че е излъгало. Срещу момичето има обвинение за лъжесвидетелстване.

В Чечня погребаха убиеца, обезглавил френски учител 

Източник: БТА, Анелия Пенкова