Самюел Пати ще получи посмъртно най-високата награда на страната

Франция отдава почит на убития учител по история. На специална церемония в „Сорбоната” тази вечер покойният Самюел Пати ще получи посмъртно най-високата награда в страната. Убийството на преподавателя, показал карикатури на пророка Мохамед в клас, се превърна в основна тема във Франция.

Церемонията в „Сорбоната” под патронажа на президента Еманюел  Макрон ще започне точно след час. Дворът на престижното учебно заведение ще приеме 400 гости, като ще събере на едно място бивши френски президенти, политически и обществени фигури и близки на убития учител. Атаката срещу Пати постави отново на дневен ред темата с тероризма и предизвика напрежение и страх на етническа и религиозна основа.

Хиляди участваха в мълчаливо шествие във Франция в памет на убития от терорист учител Самюeл Пати.

"Мислехме, че живеем в свободна страна, в свободно общество. А всъщност какво? Отвратително е. Ние, хората, сме много странни същества. Наистина”, заяви Франк Пари.

Евродепутатите запазиха минута мълчание в памет на убития в Париж учител

Седем души, сред които и двама непълнолетни, арестувани за убийството на учителя се изправиха пред съда днес. След атаката френското правителство стартира акция срещу радикалния ислям.

„Днес нашите граждани се нуждаят от защита. Нашите граждани, чиято религия е ислямът трябва да бъдат защитен от злото, наречено радикален ислям. Казвам тези неща за радикалния ислям, именно защото проповедниците му целят да настроят част от гражданите срещу френската република. Това е нещо, което ние не може да позволим да се случи!”, заяви френският президент Еманюел Макрон.   

Френската полиция затвори временно голяма джамия в парижкото предградие Пантин, споделила видео на омразата срещу учителя Пати. Вътрешният министър ще поиска експулсирането на над 230 чужденци, заподозрени в екстремизъм. Мюсюлманската общност във Франция се разграничи от варварското убийство.

„Иска ми се да видя хиляди френски мюсюлмани със свещ в кръга да скърбят заедно със семейството на убития. Един мъж беше обезглваен край Париж! Стига! Не сме в Багдад! Ако не се събудим, не прогледнем, след тази случка, кога ще се случи това!?”, посочи Хасен.

Убийството на учителя, обезглавен в петък от 18-годишен руснак от чеченски произход разгневи Франция. Президентът Макрон поиска от руския си колега Владимир Путин засилване на сътрудничеството в борбата срещу тероризма и нелегалната емиграция.

Масова акция срещу ислямисти във Франция

Хиляди французи отдават почит на убития учител по история (ВИДЕО)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.