Д-р Горчева посочи рисковите фактори за остеопорозата

Остеопорозата може да протича дълго време може да протича и да се изяви съвсем случайно, по неприятен повод, с една фрактура. Не само ендокринолозите се занимават с това заболяване, а и ревматолозите. Макар, че остеопорозата заводи костно-метаболитно заболяване, което отговаря за обмяната на веществата в самата костна тъкан, но ревматолозите са достатъчно наясно. За съжаление, за рисковите фактори се сещаме тогава, когато пациента вече има усложнение от остеопорозата, едно от които са фрактурите. Има рисковите фактори, които можем да променим и такива, които не зависят от нас. Един от тези, които можем да променим, е начина на хранене, да се спрат цигарите, алкохола. Трябва да е проверят и ендокринните жлези за заболяване, което би могло да доведе до остеопороза. Това каза ендокринологът д-р Десислава Горчева в ефира на „Пулс“ по NOVA NEWS.

Д-р Миронова: Метаболитният синдром оказва влияние при бременността

Факторите, които имат отношение към заболяването са възраст, пол и раса, каза тя. Лекарят посочи, че кортикостероидите, антиепилептичните медикаменти, такива които потискат секрецията на стомаха и др.  могат да увредят костите. Основен фактор е храненето, каза тя и посочи, че е необходимо да се приемат храни с калций и витамин D. Тя поясни и кои храни са богати на тези вещества и как трябва да се излагаме на слънце, за да бъде безопасно и полезно.

Д-р Явор Асьов: Пациентите с наднормено тегло късно търсят лекарска помощ

Лекарят поясни, че теглото също е от значение за костното здраве. Тя даде препоръки за физическия режим, необходим за здравите кости.

Какви упражнения да правим, за да избегнем остеопорозата

Повече по темата гледайте във видеото.