Позицията на САЩ беше критикувана от форума в Доха

По-усилени и интензивни – така премиерът на Израел Бенямин Нетаняху описа действията на израелската армия в Газа през последните дни. „За да постигнем нашите цели – унищожението на „Хамас”, връщането у дома на всички наши граждани, похитени от тях, както и да се уверим, че Газа никога повече няма да бъде заплаха за Израел”, заяви Нетаняху. Той благодари на САЩ за наложеното вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, в която се призоваваше за незабавно прекратяване на бойните действия.

Същевременно американският държавен секретар Антъни Блинкен обясни решението на Вашингтон в интервю за ABC, цитирано от Voice of America. „Хамас” все още са опасност, имат влияние и заявяват намерението си да повторят действията си от 7 октомври отново и отново, това просто би увековечило проблема”, заяви Блинкен.

След седмици в плен: Работници от Тайланд биха се върнали в Израел, в търсене на по-добър живот

Американският държавен секретар наблегна на важността от осигуряване на подкрепа и оръжия за Израел, които да послужат на държавата да се защитава, но постави и условия: „Правилата важат за Израел, както и за другите държави – как се използват, с респект към международните хуманитарни правила”.

На фона на нарастващия брой цивилни жертви в Газа, позицията на САЩ беше критикувана от форума в Доха. Участниците там отправиха призив за прекратяване на агресията, да се осигури хуманитарна помощ и защита на цивилното население, пише Voice of America.

„Страхуваме се да се върнем у дома”: Над 200 000 жители на Израел са евакуирани заради войната

Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус отново предупреди за размера на въздействието, което войната в Ивицата Газа има: „Все повече и повече хора се струпват на малки територии, в комбинация с недостига на храна, вода, подслон и санитарни материали, се създават идеални условия за разпространение на болести.

Източник: Voice of America