ЕС нарича Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България "прифронтови държави", обясни той

„От Украйна влиза евтино зърно. Земята там я държат големите концерни, те основно са американски. Там има ГМО, ползват се торове, които са забранени за употреба в ЕС. Разрешихме на Украйна да внася всякакви земеделски продукти, не само зърнени. ... По-страшен е вносът на сухо мляко. До Киев е най-големият завод за производство на сухо мляко, той е от съветско време след Чернобил. Твърдят, че след преработката на млякото радиацията намалява”.  Това заяви доц. Огнян Боюклиев, от Института за икономически изследвания на БАН в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.  

Той обясни, че ако Украйна влезе в ЕС, тя ще стане най-големият земеделски производител. „Ние трябва да търсим нашата ниша на европейските пазари… За да влезем в ЕС, ние нагодихме нашето производство по европейските стандарти, което не стана в Украйна”, заяви той.

Огнян Боюклиев: До август са закрити 323 кравеферми и 305 овчарници

Относно протестите на фермерите той обясни, че в цяла Европа земеделските производители протестират. „Германия на практика е блокирана. ЕС говори открито за „прифронтови държави”. Това са Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, които сме най-засегнати от украинския внос на зърно. Потенциалът на Украйна е по-голям от добива на Франция и на Германия заедно, които са най-големи аграрни сили”, обясни той.
„В световен мащаб наблюдаваме една деглобализация на пазарите на зърно. Русия задръсти пазарите в Африка. Голяма част от зърното от Украйна е за реекспорт, Европа е пълна с евтино украинско зърно. Нашите производители имат всички зърнени култури на склад - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Продажната цена на тази продукция е с 20% по-ниска от производствената. Трябва да искаме помощ и ограничаване на вноса, трябва да се върнем към квотите за Украйна и за изискванията за качество”, допълни Боюклиев.

Гръцки фермери излизат на протести с трактори

Боюклиев обясни, че в Института следят себестойността на продуктите и даде пример, че вносното сухо мляко подбива цените, а към него е добавено палмово масло. Той акцентира върху необходимостта да се проверява качеството на хранителните продукти, защото някои от производителите влагат рапица в олиото, а пишат, че е слънчогледово. „Правят се обстойни проверки на най-активните в протеста фермери, но там, където се влагат заместващи продукти, проверките не са толкова сериозни”, каза икономистът.

Той изтъкна, че зърнопроизводителите са много важни в България. „Те са най-развитият и модерен сектор в земеделието, върху него се градят останалите продукти – и хляба, и фуража, и олиото”, каза Боюклиев. Относно субсидиите икономистът поясни, че за страните в ЕС 300 млрд. евро ежегодно влизат по линия на общата селскостопанска политика, плюс парите от националните бюджети. „При нас по линия на ОСП приходите са около 1,5-2 млрд. плюс държавната субсидия”, допълни Огнян Боюклиев.

Фермери протестират с трактори пред Бранденбургската врата (ВИДЕО)