Едва 10% от потърсилите помощ подават жалба в полицията

Фрапиращи данни за домашно насилие в ромските общности, но едва 10% от потърсилите помощ всъщност подават жалба в полицията. Това сочат данните на Националното бюро за правна помощ, което почти три години работи по проект срещу физическото и психическо малтретиране на жени и деца в етноса. Средствата за него са осигурени от Норвежкия финансов механизъм.

Колко е трудно да убедиш тези жени, че шамарът не е любов и защо поколения от тях търпят побой почти до смърт? В "Темата на NOVA" тази седмица репортерът Илияна Шишкова и операторът Емил Александров разказват защо в някои общности у нас страхът и подчинението могат да бъдат семейна норма.

За насилието в ромските махали не се говори много, но сигналите от малтретирани жени показват фрапиращи случаи. Включително такива, при които баща пали дома и децата си, а друг изпраща раждащата си жена да работи като робиня на полето. Не са изключение и сигналите за системно малтретирани мъже. Има ли обаче изход от капана на страха и традициите? И кой може да помогне на жертвите да променят изцяло живота си?

Повече по темата гледайте във видеото.