Темата коментират Борис Павлов и Александър Бочев

Проектозаконът, който се предлага от Националното сдружение "Недвижими имоти" за регулация на брокерите,  предвижда да бъде създадена браншова Камара на посредниците при сделки с недвижими имоти, която ще може да определя кой ще работи и как, да обучава и да санкционира. Проектът въвежда удостоверение за правоспособност, необходимо, за да може да се работи като посредник при сделки с недвижими имоти. Подобни услуги ще могат да предоставят само лица, регистрирани като търговци по националния закон. Предвижда се и да се създаде регистър на тези посредници, в който трябва да бъдат вписани агенциите за недвижими имоти, а по техните партиди - и посредниците, и агентите на недвижими имоти. За да бъдат вписани в регистъра агенциите те трябва да декларират, че "посредничество/операции с недвижими имоти" са техен основен предмет на дейност. Въвежда се и изискване агенцията за недвижими имоти да упражнява дейността си от посочен адрес.

Борис Павлов: Нужна е регулация на брокерите на недвижими имоти, но не в частна полза

Появиха се критики към проектозакона. Институтът за пазарна икономика вече сезира Комисията за защита на конкуренцията, която вече разглежда проекта. Изследване на същата организация от 2022 г. показва, че анализ на 8 такива професии - адвокати, архитекти, инженери, нотариуси, одитори, независими оценители, представители по индустриална собственост и частни съдебни изпълнители, не преминават добре през опитите за регулация. Например - разглежданите професии са силно регулирани както за навлизане в професията, така и при упражняването им след това. Това се аргументира с необходимостта от защита на потребителите и гарантиране на качеството на услугата. Тези регулации, обаче, затварят пазара за нови професионалисти, което ограничава конкуренцията и възпират обновяването на професията.

В студиото на "РеВизия" председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти” Александър Бочев отговори на критиките. Той обясни, че проектозаконът е внесен от народни представители, но сдружението му го подкрепя. Той посочи, че камарата, която се коментира, няма да бъде частна. 

От своя страна експертът по недвижими имоти Борис Павлов заяви обратна позиция. Според него промените в закона, които се предлагат „приличат на частна инициатива”. 
“Законопроектът ограничава за хора, които са от по-скоро в сектора, да могат да се включат в инициативен комитет. Ограничава компании, които използват по-иновативни методи на предоставяне на услугите, да вземат участие. Самият закон забранява иновативните методи”, каза Павлов.

България се изкачи в световна класация за страни с поскъпващи имоти

„Водихме разговори с почти всички институции, свързани с нашата дейност. Те заявиха, че подкрепят създаването на такъв законопроект, който да регламентира посредническата дейност, но нямат нито финансовия, нито кадровия ресурс да управляват този процес. Това налага създаването на тази камара. За да се състави такъв регистър, който е крайно необходим за потребителите и за да се повиши квалификацията на участниците на този пазар е необходимо някой да го администрира. Това струва и пари. В тази камара могат да бъдат членове всички участници, вписани в регистъра. Тя не е за определен брой фирми, в нея могат да членуват всички участници на пазара. Общото събрание е ръководния орган, който определя чрез гласуване кои ще са управителните органи, какви ще са таксите за водене на регистър, какви ще са таксите и наказания за нарушения и кой ще налага санкциите“, каза Бочев.
Павлов обясни, че нямат различния по въпроса дали трябва да има регулация или не. По негови думи проблемът е кой прави регулацията. „За да се участва в инициативния комитет за учредяване на камарата трябва да се отговаря на определени изисквания. Когато е определено кои хора правят камарата, чак след това може да говорим за Общо събрание, Управителен съвет и др. Камарата е единственият орган, който може да провежда изпитите за правоспособност. Защо едно място монополизира изцяло знанията, които трябва да има един брокер, посредник и агент“, каза Павлов.

Евростат: С почти 80% са скочили цените на имотите у нас през последните 10 г.

Повече от разговора гледайте във видеото.