На годишна база цените на жилищата са нараснали с 10,7%

България продължава да се изкачва в индекса на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата. През третото тримесечие страната ни заема шесто място по най-бърз темп на покачването им сред 56 държави.

У нас цените на жилищата са нараснали с 10,7% на годишна база, като Knight Frank използва за страната ни данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие, тъй като за третото тримесечие ще бъдат публикувани на 22 декември.

Преди България в глобалната класация, доминирана от страни от Югоизточна Европа, са само Турция, Хърватия, Гърция, Колумбия и Северна Македония, а в десетката попадат още Мексико, Португалия, Словения и Полша. 

Малък парцел – новата мода в купуването на имоти

Цените на жилищата в света продължават да растат въпреки усилията на централните банки за борба с инфлацията чрез по-високи лихви, пише консултантската компания. Средният годишен ръст е достигнал 3,5% и се доближава до 10-годишното средно равнище преди COVID пандемията от 3,7 на сто.

Сред 56-те изследвани пазара 35 отчитат годишен ръст на цените, а 21 отбелязват спадове. Темпът на покачване на цените сред пазарите достигна връх от 10,9% през първото тримесечие на 2022 г., след което рязко се забави до 2,2% през второто тримесечие на тази година. Ускоряването на ръста през последното тримесечие се дължи на стабилизирането на цените, включително в страни като Великобритания и САЩ. Тези пазари имат устойчиви цени въпреки по-високите лихви по ипотечните кредити, а причината е в недостига на налични имоти за продажба, отбелязва Knight Frank.