Коментар на Димитър Ганев и Първан Симеонов

Как вотът за национален и европейски парламент ще промени политическата картина? Кой печели и кой губи от скандалите в края на 49-ото Народно събрание? Каква предизборна кампания ни очаква и на какви послания ще разчитат бъдещите депутати? Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха социологът от „Тренд” Димитър Ганев и колегата му от „Галъп” Първан Симеонов.

„На база на данните, които получаваме в последните два месеца, изглежда фактически невъзможно или много трудно постижимо да се направи управление от две формации - това, което беше възможно в 49-ото Народно събрание. Тоест след вота, за да се състави мнозинство, което да излъчи правителство, ще са нужни три партии. Има няколко възможности за въпросната конфигурация. През цялото време ще виси въпросът, че може да има нови избори наесен”, заяви Ганев.

От другата страна на Дунав: С какво се е променил животът на румънците след приемането им в ЕС?

„Най-важният въпрос е кой е втори. Голямата тема е ще продължи ли сривът на ПП-ДБ, или те ще се стегнат и ще заемат второто място. От това ще зависи всичко останало. Представете си, че „Възраждане” избухнат. Тези партии са избухливи – може нищо особено да не направят, но веднъж да избухнат така, че да го запомним. Представете си, че г-н Делян Пеевски даде всичко от себе си? Аз си го представям много добре. Тогава ПП-ДБ остават четвърти. Това е нова България. Тогава въобще разговорът дали ще има коалиционно споразумение - "сглобка", приключва”, подчерта Първан Симеонов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase