Очаква се обвиненият за убийството да бъде екстрадиран от Дания до 10 дни

До 10 дни българските власти очакват у нас да бъде екстрадиран основният заподозрян за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев. Това съобщи главният секретар на МВР Живко Коцев.

Вчера стана ясно, че съдът в Дания е одобрил молбата за неговото принудително довеждане в България. Той обаче е обжалвал. Сега се чака делото да мине и през втората инстанция.

Решение на първа инстанция: Екстрадират заподозрения за убийството в Цалапица

„Решението в Дания е много чакано от нас”, каза в ефира на „Здравей, България” по NOVA майката на убития Димитър – Атанаска Бакалова. Тя е оптимист, че екстрадицията наистина може да се случи до 10 дни.

Бакалова е категорична, че връщането на Бизюрев и неговите показания ще преобърнат делото и ще променят обвиненията срещу близнаците, които са заподозрени за участие в убийството.

„Смятаме, че има още замесени в това зверство. Ще се появят и други участници в убийството на Митко, които мълчат на този етап. Само Бизюрев може да каже обективната истина. Искаме да разберем какво се е случило във въпросната вечер и защо Митко беше убит”, споделя майката.

Тя каза още, че редовно вижда колата на отстранения шеф на "Криминална полиция" в Стамболийски Дамян Капов пред Районното и пита какво прави той там и защо той очевидно е върнат на работа. За това потвърдиха за NOVA и от Пресцентъра на МВР. Оттам уточниха, че Капов е бил отстранен от работа временно, само за два месеца. Процедурата по дисциплинарното производство срещу него обаче все още не е приключила.

„Има правила и процедури. В стремежа си да разкрием виновниците, не трябва да нарушаваме правилата. Има срокове за дисциплинарните проверки, спрямо Капов е образувана такава”, заяви пред журналисти главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той посочи, че отстраняването в такива случаи е за един, два или три месеца, докато проверките обикновено отнемат до 6 месеца.

„Вярвайте, че съвсем скоро проверката ще приключи и ще обявим резултатите”, каза още Коцев.

Повече по темата гледайте във видеото.