Борислав Сарафов не изключи заплахите да са свързани с разследването около Нотариуса

Твърдение за още случаи на натиск във връзка с Мартин Божанов-Нотариуса. Според изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов преди дни двама обвинители са заплашвани със смърт. Данните бяха изнесени на заседание на Висшия съдебен съвет, посветено на влиянието на Божанов в съдебната система.

Магистратите решиха да има нарочна комисия, която да провери данните за търговия с влияние. На следващо заседание на ВСС ще бъдат определени нейните членове. По време на днешното заседание, продължило над 5 часа, се чуха предложения да бъде изискана информация от НАП, МВР и ДАНС. Причината – имало информация, че фирми на Божанов не внасяли своите годишни финансови отчети.

В неделя Сарафов получил сигнали от двама обвинители от Софийската градска прокуратура, които споделили, че са получили заплахи за животите си. Единият намерил куршум в пощенската си кутия, а прокурорка открила кръст от клонки пред входната си врата. Още днес е поискано те да бъдат охранявани от Съдебна охрана. Сарафов не даде повече информация, но не изключи заплахите да са свързани с разследването около Мартин Божанов-Нотариуса.

След куршум в пощата и кръст от клонки: Сарафов поиска охрана за двама прокурори

По думите на и.ф. главен секретар „държавата, в лицето на министъра, трябва да реагира адекватно”.  Отговорът на Министерството на правосъдието не закъсня: „Всеки български магистрат трябва са се чувства защитен в подобни случаи, а това ще стане още следващите дни”, закани се Атанас Славов.

Сарафов не успя да отговори на кадровиците откога Нотариуса е търгувал с влияние в съдебната власт, нито колко дела са се решавали в частния му клуб. Нямал и списък с магистрати, които са го посещавали. Опасно е, ако имена на невинни хора попаднат в списъците, разпространявани в медиите, смята той.

Нови детайли около дейността на Нотариуса изнесе Николай Стайков от организацията "Антикорупционен фонд". Според нея Божанов е подкупвал съдии за назначаване на вещи лица и предизвикване на несъстоятелност. Нотариуса е използвал и кола със син буркан, демонстрирал е безпрепятствен достъп до спецмагистратите, каза още Стайков. Това било повод да се провери дали не е бил информатор на службите.

Министър Славов ще проверява дали Нотариуса е бил охраняван като защитено лице

„Би било доказателство за много висока степен на протекция и проникване на престъпната мрежа в органите на съда и прокуратурата, ако точно това лице е ползвало такава защита”, подчерта правосъдният министър.

От днес отново с охрана и е съдия Владислава Цариградска, която през 2020 г. беше изслушана от кадровиците заради отправените ѝ от Божанов заплахи. „Имам основателни подозрения, че съм била контролирана със СРС-та. В тази машина за натиск участват висши магистрати, както и магистрати от Спецпрокуратурата”, каза тя на изслушването си пред ВСС. Повод за подозренията ѝ са публични отчети, че за 4 години са дадени 150 разрешения за подслушване на магистрати. По закон те могат да се получат само от председателя на Апелативния наказателен съд.

Нарочна комисия от Съдийската колегия ще се занимае с изнесените данни. В Народното събрание също ще работи специална комисия, която има за цел да установи всички факти около дейността на Мартин Божанов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase