Връщат у нас Рангел Бизюрев до месец

За трети пореден път съдът в Пловдив отложи делото срещу близнаците от Цалапица, заподозрени, че са съпричастни в убийството на 24-годишния Димитър Малинов. Това се случи, след като по-рано днес роднини и приятели на убития протестираха пред прокуратурата и съда в Пловдив.

Братята Борислав и Валентин Динкови, обвинени в укривателство на тялото на младия мъж, бяха докарани в съда с белезници. Въпреки отсъствието на основния заподозрян - Рангел Бизюрев, който още е в Дания, ход на делото беше даден.

Случаят „Цалапица”: Пореден протест в търсене на справедливост

Изненадващо съдът промени решението си и процесът, вместо по съкратената процедура с една трета по-ниски наказания за близнаците, ще се гледа по общия ред с разпит на свидетели и възможност за по-тежки присъди. Адвокатът им упрекна съда в предубеденост и поиска отвод, но той беше отхвърлен.

Пред съда двамата братя отказаха да дават показания. „Но няма никакво основателно твърдение, с което да промени това. Те никога не са си променяли позицията. Признават вина по чл. 294 за лично укривателство”, посочи Светлана Званчева, адвокат на близнаците.

Според държавното обвинение Рангел Бизюрев е ключов свидетел и без неговите показания делото не трябва да започва.  „Считам, че разпитът на Рангел Бизюрев е основополагащ. За да може всеки да разбере какво точно се е случило”, подчерта  Димитър Костов, наблюдаващ прокурор.

Два протеста предшестваха делото. Според майката на убития Митко прокуратурата е имала възможност да осигури конферентна връзка за разпит на Рангел Бизюрев още за днешното заседание.

„Също е имало и процедура, в която е можело представители от България да отидат там. И на място да бъде разпитан Рангел Бизюрев. Да се вземат показанията. Това също не е спазено. Защо? Ние нямаме отговор. Ние не искаме без показанията на Рангел Бизюрев да бъде даван ход на делото за укривателство”, категорична е Атанаска Бакалова, майка на убития Димитър Малинов.

„В крайна сметка - Митко никога повече няма да го видим. И няма да можем да го върнем. Но трябва и за тях да има справедливи наказания”, подчерта Марина Малинова, братовчедка на убития Димитър Малинов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase