Той беше обявен за международно издирване

Връщат от Дания заподозрения за убийството в Цалапица. В Окръжната прокуратура в Пловдив е постъпило уведомление за това, че Върховният съд в Кралство Дания е потвърдил решението на Градския, с което е допуснато предаването на 30-годишния Рангел Бизюрев на българските власти. Той беше обявен за международно издирване.  

За трети път отложиха делото за убийството в Цалапица

Подсъдими по случая са и близнаците Борислав и Валентин Динкови. Те са обвинени в укривателство на тялото на убития 24-годишен Димитър Малинов. Убийството и последвалото разследване предизвикаха серия от протести в Цалапица и уволнения в системата на МВР.

Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева заяви пред NOVA, че очаква информация за точната дата на екстрадицията. След това ще бъде извършен нов следствен експеримент на мястото на убийството. Бизюрев ще бъде разпитан и по делото срещу близнаците, което е насрочено за 26 март. Три пъти досега то бе отлагано именно заради отсъствието основния заподозрян.

Случаят "Цалапица": Майката на убития Димитър се опасява от манипулиране на показанията по делото

Майката на убития Димитър - Атанаска Бакалова, научи от NOVA новината за екстрадицията на издирвания и се разплака. "Разплаках се, защото бях изгубила надежда, че това ще се случи. Радостта ми е голяма. Чаках това с нетърпение. Дни наред се чудех какво става и защо не се случва тази екстрадиция. Искаме да разберем истината за случилото се във въпросната вечер", каза Бакалова.

Бащата на Митко сподели, че няма как само един човек да е извършил зверското убийство. „Смятаме, че има и други замесени”, добави той.

Четири дни след убийството на Димитър Малинов, на 24 юли 2023 г. Рангел Бизюрев напуска България през летище София с предварително закупен билет за Германия. Докато е обявен за международно издирване се укрива с фалшиви документи в Дания, където беше арестуван на 28 ноември. „Неговото пристигане в България е важно поради две основни причини. Първо, за това да даде показания по делото срещу близнаците, за да се установи ролята на всеки от тях в убийството на Митко. И на следващо място, за да бъде направен нов следствен експеримент”, обясни адвокат Антоанета Николова.

Обвинението за убийството е изградено единствено върху показанията на близнаците, които изцяло прехвърлят вината върху Рангел Бизюрев. Братята са обвинени само за укривателство на тялото му, а те може да се окажат съучастници в убийството.

Близките на жертвата се надяват Рангел Бизюрев да бъде докаран у нас преди 26 март, когато е делото срещу близнаците. Междувременно стана ясно, че то ще започне отначало, тъй като съдията Боян Кюртов е напуснал съдебната система и процесът ще бъде поет от нов съдия. „Смяната на съдията ще ни доведе до още чакане, очаквания, дела и протакана на делото. Много се забавиха нещата”, коментира Анелия Попова, която живее в Цалапица.

Хората от селото, които половин година организираха масови протести с искане за справедливост, днес са доволни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase