Преди 30 години той е бил подстриган за монах точно там

Троянската света обител осъмна с траурна лента, спусната на входа, в знак на почит към вече покойния патриарх Неофит. В параклиса на манастира беше отслужена заупокойна литургия.

"Днес службата в Троянския манастир ще бъде по-различна. Ще извършим заупокойна света литургия. Имах честта да познавам отблизо Негово Светейшество и радостта да му служа". Това разказа архимандрит Григорий.

БЪЛГАРИЯ СКЪРБИ ЗА ПАТРИАРХ НЕОФИТ (СНИМКИ)

Именно тук, в Троянския манастир започва монашеския път на Неофит. Всички очакват и тук да е последния му дом. „Дядо Неофит не е пропускал година и храмов празник, в който да посети манастира”, допълни той.

След смъртта на патриарх Неофит: Светият синод се събира на извънредно заседание

За монасите днешния ден е и тъжен, но и ден за спомени свързани с патриарх Неофит. „Искам да споделя нещо, което съм казвал на много малко хора. Лично бях свидетел как, още като митрополит, Неофит се наведе на много по-нисък от него чин духовник и най-искрено поиска прошка и целуна ръка. Това се случи пред мен”, спомня си архимандрит Григорий.

И дъжда, и тъжния повод оставиха манастира в днешния ден празен. Но и малкото хора, които дойдоха бяха с ясна мисъл, свързана с вече покойния Патриарх.

Целия разговор гледайте във видеото.

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase