Белият дом няма да подкрепи операцията, ако израелците не представят план за гарантиране на безопасността на палестинците

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че остава решен да извърши сухопътна инвазия в град Рафах, където се намират много разселени палестинци, въпреки опасенията, изразени от президента на САЩ Джо Байдън.

Той сподели пред законодателите в Израел, че е заявил "пределно ясно" на президента на САЩ, че са решени да завършат елиминирането на тези батальони в Рафах и няма друг начин да направят това, освен като влязат на терен.

Блинкен: САЩ усилено преговарят за пауза в сраженията между Израел и "Хамас"

След разговора на двамата лидери в понеделник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че САЩ смятат, че щурмуването на Рафах би било "грешка" и че Израел може да постигне военните си цели с други средства.

В коментарите си Нетаняху заяви, че ще изчака да чуе предложения от САЩ "от уважение към президента Байдън" за начините за защита на цивилното население в Рафах, преди да нареди операцията. Въпреки това не вижда алтернатива на сухопътната офанзива, ако Израел иска да изпълни целта си да унищожи "Хамас". "Водим дебат с американците за необходимостта да влезем в Рафах, а не за необходимостта да ликвидираме "Хамас", каза Нетаняху.

„Хамас” вече е готова на шестседмично спиране на огъня

Израелски официални лица твърдят, че Рафах, разположен на египетската граница, е последната голяма крепост на "Хамас" в Газа. Около 1,5 милиона палестинци - повече от половината от населението на Газа - са намерили убежище в Рафах, след като са избягали от сраженията в други части на територията. Белият дом заяви, че няма да подкрепи операцията, ако израелците не представят надежден план за гарантиране на безопасността на палестинските цивилни граждани.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС